Hoppa till huvudinnehållet

Bortglömd roman ges ut efter 70 år

Publicerad:
En bortglömd roman av James M Cain har hittats i ett arkiv. Bild från 1946.
En bortglömd roman av James M Cain har hittats i ett arkiv. Bild från 1946. Foto: AP-TT

En tidigare okänd roman av den amerikanske författaren James M Cain har hittats i Library of congress i Washington. Cain slog igen med sin debutroman "Postmannen ringer alltid två gånger" som filmats flera gånger, och hans noirskildringar influerade både andra författare och filmare.

När den amerikanske förläggaren Andrew Gulli beställde fram Cains efterlämnade dokument i kongressbiblioteket upptäckte han en tidigare opublicerad roman, "Blackmail", bland dokumenten uppger The Guardian.

– Jag gör alla de här efterforskningarna i arkiv och många många gånger blir jag besviken, berättar han.

Just denna gång hittade han i stället en kortroman på 150 sidor från 1950-talet. Enligt Gulli skriver James M Cain i samma tradition som Raymond Chandler och nästan lika bra som han. "Blackmail" handlar om en blind krigsveteran från Korea och ska nu ges ut.

Artikeltaggar

FilmerFörfattareLitteraturThe GuardianTraditionerWashington, D.C.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.