Hoppa till huvudinnehållet

Udda träd och kulturarvstomater på populär växtmarknad

Publicerad:
Växtmarknad på Berget i Degerfors trädgårdsförenings regi, där bland andra föreningens ordförande Markus Töyrylä sålde växter. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kanadensiska björkar, solhatt, fotblad, tidlösa och katsura. Listan kan göras lång på alla växter och träd som såldes på Berget då Degerfors Trädgårdsförening höll växtmarknad.

De senaste åren har trädgårdsföreningens växtmarknad hållits på Berget och det var en jämn ström med folk över området som skulle söka efter nya växter till sina trädgårdar.

– Det är mest perenner som går och den jag sålt mest av är dårört, som får klockformade blommor. Många är nyfikna på den, för det är inte så många som har den förut. Men även balsamblad har gått bra, säger föreningens ordförande Markus Töyrylä som även har kanadensiska björk att sälja, liksom dagliljor med mera.

Ulrika Friberg Pallin får mycket växter av sin mamma, Gunilla Friberg, som är med och säljer på marknaden, men går även runt och kollar efter andra plantor. Hon besöker bland annat Eva Herrgård, som kommit dit från Karlskoga trädgårdsförening och Trädgårdsodlarna, som säljer det hon kallar lundväxter, som trivs bland träd och halvskog.

Från frö till träd

Anders Strand har träd och buskar av annorlunda slag, som kashmirrönn med vita bär, japansk buske och vårtbenved. Han säljer även bok och hassel, som alltid brukar efterfrågas.

– Jag har dragit upp de flesta från frön, men några är också ympade och några är sticklingar. Jag har bland annat fått inspiration från Karlstads stadsträdgård, säger Strand.

– De här är jättemysiga och luktar kanel i trädgården om hösten, säger Åsa Vincent och håller i en katsura som Strand också säljer.

Anders Strand säljer träd och kikar på dessa gör Lena Johansson samt Elin Fredriksson och Emma Svensson. den sistnämnda var också på jakt efter jätteverbena och gurkplantor.
Anders Strand säljer träd och kikar på dessa gör Lena Johansson samt Elin Fredriksson och Emma Svensson. den sistnämnda var också på jakt efter jätteverbena och gurkplantor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Lena Johansson är på jakt efter speciella och udda växter, men står i begrepp att flytta från sin gård till ett annat hus med trädgård som släppts efter rejält.

Tomatfantast

Annorlunda växter går snabbt, som jätteverbenan som Kicki Ljungberg drivit upp från frön i sin källare.

– Jag är den enda som säljer dem i Degerfors och de är lite svåra att driva upp. Men jag börjar så redan i december, säger Ljungberg som snart även sålt slut på kryddväxterna samt lejongap och Lyckliga Lotta. Kvar finns några Mårbackapelargoner och lobelia.

  • Gunilla Friberg säljer blommor både från sin och Kristina Ströms trädgård, från silverax till tidlösa som blommar sedan bladen vissnat ner. Gun Pettersson och Veronica Töyrylä tittar men Pettersson har köpt massa tomatplantor, då hon älskar tomater och äter dem som godis.
    Gunilla Friberg säljer blommor både från sin och Kristina Ströms trädgård, från silverax till tidlösa som blommar sedan bladen vissnat ner. Gun Pettersson och Veroni… Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • På växtmarknaden kunde man köpa dubbelblommig trillium.
    På växtmarknaden kunde man köpa dubbelblommig trillium. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Mirja Björndahl har sålt ätbara perenner till Hanna Blomström, i bakgrunden syns Malin Vingéus.
    Mirja Björndahl har sålt ätbara perenner till Hanna Blomström, i bakgrunden syns Malin Vingéus. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Kicki Ljungberg har nästan sålt slut på sitt bord och bäst har hennes jätteverbena gått.
    Kicki Ljungberg har nästan sålt slut på sitt bord och bäst har hennes jätteverbena gått. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Mirja Björndahl säljer rosmarin, persilja, paprika, rotselleri och squash, men mest säljer hon tomater som hon är en riktig fantast på.

– Jag har en fröbank med kulturarvssorter från hela världen. Fröerna måste förnyas, så det blir nya. Det man köper i affären är F1-fröer och då är det första generationen av en korsning, så därefter vet man inte vad man får. Först efter sju år är en sort stabil, förklarar hon.

På hennes odling i Rudskoga finns tomater av mängder av skilda smaker, färger och former och det är överskottet därifrån hon säljer.

På växtmarknaden kunde man således finna plantor av de mest skilda slag.

Ulrika Friberg Pallin är på jakt efter nya perenner och Eva Herrgård säljer mycket lundväxter.
Ulrika Friberg Pallin är på jakt efter nya perenner och Eva Herrgård säljer mycket lundväxter. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BlommorDegerforsDjur och naturKulturcentrum BergetTrädgårdVäxter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.