Hoppa till huvudinnehållet

Lyckas med festlig buffé

Publicerad:
Mycket plock på buffébordet är ofta uppskattat av gästerna.
Mycket plock på buffébordet är ofta uppskattat av gästerna. Foto: Johan Nilsson/TT

Vårens festsäsong är här, men kalas på kalas kräver planering. Här bullar vi upp med läckra små bufférätter som både överraskar och är lätta att förbereda.

Äntligen, äntligen blommar rapsfälten i gulaste gult och bryggan ligger i vattnet. Den minst sagt tveksamma våren har slutligen börjat ge upp motståndet och kapitulera inför almanackans faktum.

Så här års brukar kalendern även rymma ett antal tillställningar som ofta har en tendens att klumpa ihop sig. En smidig lösning på festsäsongens alla matkrav är att duka upp till buffé.

En munsbit får inte vara mjäkig
Mia Gahne, matskribent

Nedan har jag komponerat några smårätter som passar finemang på ett dignande buffébord, men som naturligtvis även funkar som lättare förrätter eller tilltugg till en välkomstdrink.

När det gäller den här typen av mat är det smart att kunna tillaga den lite pö om pö. Förbered så långt det går och tjoffa ihop alltsammans i sista minuten. Skriv mer än gärna planeringslistor. Hur trist det än må låta underlättar det faktiskt att få lite ordning i kökskaoset. Att fixa ett litet moment varje dag är också ett bra tips. Då slipper du bli överväldigad av allt som måste göras och kan sortera både tankar och rätter på ett förhoppningsvis lite mer rationellt vis.

Under maj är rabarbern som spädast.
Under maj är rabarbern som spädast. Foto: Johan Nilsson/TT

Men i vanlig ordning är det absolut viktigaste att smaka och åter smaka. Med mindre portioner är det oftast en fördel att dra på med lite extra krut. En munsbit får inte vara mjäkig. Tänk på det när du smakar av.

Ett annat råd är att dryga ut buffén med grejer som inte behöver tillagas. Tänk charkuterier, ostar, oliver, olika typer av bröd och kex, snacks, grönsaker skurna i stavar och såklart jordgubbar. Glöm inte att lägga fram extra servetter. Fingermat blir lätt en kladdig historia. Kom ihåg att bistå med sophink eller liknande.

Kyl alla drycker i god tid och bulla upp med ballonger, blomster och överraskande bufférätter för alla smaker.

Mia Gahne / TT

Patatas bravas är en spansk klassisk smårätt. Här serveras den i miniformat och toppas av läckra chips av lufttorkad skinka.
Patatas bravas är en spansk klassisk smårätt. Här serveras den i miniformat och toppas av läckra chips av lufttorkad skinka. Foto: Johan Nilsson/TT
Recept

Mini-patatas bravas med skinkchips

20 bufféportioner, 60 minuter

En läcker buffévariant av en spansk klassiker. Kan förberedas dagen innan och monteras precis före festen.

140 g lufttorkad skinka, gärna svensk

30 fasta små delikatesspotatisar, alternativt färskpotatis

4 msk olivolja

flingsalt

1 liten gul lök, finhackad

1/2–1 röd chili, finhackad

1 burk krossade tomater, à 400 g

1/2 tsk socker

1/2 tsk salt

1 tsk rökt paprikapulver

1 msk äppelcidervinäger

1 dl majonnäs, gärna Hellmann's

1–2 vitlöksklyftor, rivna

cirka 1/2 dl finskuren gräslök eller salladslök

Gör så här:

1. Fördela skinkskivorna på två plåtar med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 150 grader i cirka 5–10 minuter eller tills de hårdnat lite utan att få för mycket färg. Låt torka på hushållspapper.

2. Dela potatisarna i halvor och skär av en bottenplatta så att de står stadigt. Gröp ur en del av innanmätet med en tesked eller liknande.

3. Höj värmen till 200 grader. Häll 2 msk olivolja på en plåt och ställ in i ugnen i 5 minuter. Vänd potatisarna i den heta oljan och ugnsstek i cirka 30 minuter eller tills de får fin yta och är genomstekta. Rör om då och då så att de inte bränns. Strö över flingsalt när de är klara.

4. Gör såserna under tiden. Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och mjukstek löken utan att den tar färg. Häll i chilin och låt den fräsa med någon minut, tillsätt sedan tomater, socker, salt och rökt paprikapulver. Blanda väl, sänk värmen och låt puttra i cirka 20 minuter. Ta bort från värmen och rör ner vinägern. Smaka av.

5. Blanda majonnäs och vitlök.

6. Fyll potatisarna med tomatsås och ringla över majonnäsen. Placera på ett fint fat, stick ner bitar av skinkchipsen och strö över gräslök eller salladslök.

Salladsskålar fyllda med en fräsch svamptartar med våriga smaker.
Salladsskålar fyllda med en fräsch svamptartar med våriga smaker. Foto: Johan Nilsson/TT
Recept

Salladsskålar med svamptartar

8–12 bufféportioner, 15 minuter

Väldigt fräsch bufférätt. Här är det viktigt att smaka av ordentligt. Rätten går också att förbereda.

2 huvuden gemsallad (hjärtsallat)

cirka 10 champinjoner

2 vitlöksklyftor, rivna

1/2 citron

1 liten knippa persilja, finskuren

1 msk olivolja

örtsalt

nymalen svartpeppar

eventuellt 2 tsk japansk soja

2 msk kapris

1 knippa rädisor, tunt skivade

Gör så här:

1. Skär loss rotdelen på salladshuvudena. Lossa och separera bladen, skölj och låt torka på ren kökshandduk medan du förbereder resten.

2. Skiva champinjonerna tunt och lägg i en bunke. Tillsätt vitlök, citronsaft, persilja, olivolja, örtsalt, peppar och eventuellt lite soja. Smaka av ordentligt. Vänd ner kapris och rädisor. Hit kan du förbereda.

3. Fördela svampblandningen i salladsbladen och servera på buffén. Gärna med extra servetter.

Rabarber och brie – funkar det verkligen? Jajamensan. Urläckert på en liten crostini med smak av honung och timjan.
Rabarber och brie – funkar det verkligen? Jajamensan. Urläckert på en liten crostini med smak av honung och timjan. Foto: Johan Nilsson/TT
Recept

Rabarbercrostini med brie och timjan

8 bufféportioner, 20 minuter

Det här är bara så gudagott! En till synes smått knasig kombo som garanterat kommer att bli kalasets stora snackis.

2 stjälkar rabarber

8 skivor ciabatta, eller liknande

8 skivor mogen brie

olivolja

honung

färsk timjan

örtsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skala rabarbern först om den är grov. Skiva den sedan tunt.

2. Lägg ut brödskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Fördela brieskivorna ovanpå och toppa med rabarber (snåla inte, ju mer, desto godare). Ringla över olivolja och honung. Garnera med generöst med timjan och smaksätt med örtsalt och peppar.

3. Grädda i ugnen på 180 grader i cirka 10–15 minuter eller tills osten börjar smälta.

4. De är godast när de är lite småvarma, men även mumsiga när de svalnat helt.

Tips

Att dricka till

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688), 149 kronor.

Alkoholfritt: Oddbird Spumante Rosé Non Alcoholic (11943), 88 kronor.

Druvan silvaner odlas främst i Tyskland.
Druvan silvaner odlas främst i Tyskland. Foto: Dasha Petrenko/Shutterstock
Tips

Veckans godingar

1. Vit sparris – Underskattad delikatess.

2. Silvaner – Sublim njutning för den som gillar tyska vita viner.

3. Räkfralla på fiskmarknaden i Hamburg – Söndagsfrukost på tyska.

Reflektion

Maten är en del av resan

Nog är det väl ändå något visst med att äta på tåg? Den där obligatoriska lukten av nyskalade apelsiner som infinner sig så fort man går genom en tågvagn. Doften av termoskaffe och hemgjorda smörgåsar som sprider sig som en aromatisk löpeld.

Visst lämnar restaurangvagnsmat i många fall en del i övrigt att önska. Men när jag nyligen åkte nattåg från Hamburg drabbades jag av en oerhört positiv och stark nostalgikänsla. Det är liksom så otroligt mysigt att duka fram mat och dryck i sin lilla kupé. Det kvittar om det så bara handlar om en simpel salamibaguette och en halvljummen öl. Man drabbas av tonårens interrailvibbar och sockerdricksrusiga förväntningar om resmålet. Något som sällan sker när man sitter med en flygplansbricka i knät och försöker få i sig någon tugga utan att spilla ner sig. Att äta i bilen blir heller aldrig lika trivsamt, det är mest bökigt och många gånger bara ett nödvändigt ont.

Men på tåg går liksom själva resandet och ätandet hand i hand. Att se landskapet susa förbi medan man delar på en liten flaska vin och några lokalt inhandlade ostar kan vara en reseupplevelse i sig. En måltid på räls med inbyggd njutningsfaktor.

I dessa tider när vi alla bör tänka mer på miljön är det värt att påminnas om hur trivsamt det faktiskt kan vara att kalasa i en tågkupé jämfört med i alternativen.

Nästa gång jag reser till kontinenten får det nog bli med tåget. Jag börjar redan planera matsäcken i huvudet.

Artikeltaggar

GrönsakerHamburgLivsmedelMatMat och dryckMatlagningTysklandVin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.