Hoppa till huvudinnehållet

Näringslivsprofil körde på Annika, 67, och hennes familj – frias från brott

Publicerad:
Det blev skrot av båda bilarna efter kollisionen på Dalavägen i Kristinehamn när näringslivsprofilen körde in i bilen där Annika Karlsson och hennes familj färdades. Foto: Polisen

Annika Karlsson, 67, och hennes familj från Karlskoga skadades svårt i bilolyckan.

Men nu har tingsrätten friat näringslivsprofilen, som körde på dem, från alla brottsmisstankar.

– Det är obegripligt, vem har annars vållat våra skador. Det var ju han som körde, säger Annika Karlsson.

Familjen hade varit och ätit gemensam Farsdags-middag på en mongolisk restaurang i centrala Kristinehamn i mitten på november förra året.

När de skulle åka hem satte sig mamma Annika Karlsson bakom ratten i sonens bil och de började köra österut mot hemmet i Karlskoga.

Men de hade bara kört en dryg kilometer när Annika och resten av familjen plötsligt såg hur en annan bil kom rakt emot dem i deras körbana, vilket NWT rapporterat om tidigare.

Annika Karlsson och hennes familj skadades svårt i bilolyckan i Kristinehamn förra året.
Annika Karlsson och hennes familj skadades svårt i bilolyckan i Kristinehamn förra året. Foto: Privat

– Jag bara kände att han kom närmare och närmare och sen small det, säger Annika Karlsson.

Ingen medveten risk

Föraren i olycksbilen var en näringslivsprofil i 40-årsåldern som varit med och grundat ett företag i Karlstad där han nu har en chefsposition.

Han kraschade in i förarsidan där Annika satt och hon fick ta emot den största smällen vid olyckan, men även hennes 36-årige son och hans flickvän skadades.

Näringslivsprofilen åtalades senare för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Efter att rättegången mot honom hölls tidigare i maj friade Värmlands tingsrätt honom nyligen från alla brottsmisstankar.

”Sammantaget har åklagaren inte visat att XX framfört sitt fordon i ett uttröttat tillstånd och således inte heller att han härigenom tagit en medveten risk. Vid sådana förhållanden ska åtalet för vårdslöshet i trafik ogillas. Eftersom den oaktsamhet åklagaren har lagt XX till last vid påståendet om vållande till kroppsskada är samma omständigheter, dvs. att han tagit en medveten risk genom att framföra fordonen i uttröttat tillstånd, ska även den åtalspunkten ogillas.” skriver domstolen.

”Kunde inte röra mig”

Men Annika Karlsson är mycket kritisk till resonemanget och anser att det är fel att mannen som körde på och skadade henne och hennes familj inte döms.

– Han har ju orsakat olyckan och kommit över på fel sida och dessutom gjort så att vi i bilen fick en massa skador. Ska han då frias? Det förstår jag inte, säger hon.

Hon fick sju brutna revben i olyckan och låg inlagd på sjukhus i fem dygn.

– Sen var jag blåslagen på hela kroppen, jag fick ratten i magen och hela framsidan var blå och grön, säger Annika Karlsson.

Under lång tid hade hon svårt att röra sig vilket gjorde tillvaron extra komplicerad då hon är ensamboende:

– Jag kunde ju inte röra mig en centimeter, det gjorde så sjukt ont så man var orörlig helt totalt.

Inget minne

Både Annika, hennes son och hans flickvän tycker fortfarande att det är obehagligt att köra bil.

– Man blir mer rädd i trafiken och tänker ”ska den här bilen köra på mig”.

Näringslivsprofilen uppgav vid rättegången att han varken kunde medge eller förneka brott då han inte har något minne av själva kollisionsögonblicket och sekunderna innan olyckan.

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättKarlskogaKarlstadKristinehamnOlyckorVållande till kroppsskadaVårdslöshet i trafikVärmlands tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.