Hoppa till huvudinnehållet

Tillsammans är väl ett fint ord

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Frågar man barn idag vad de vill bli när de blir stora, kan man vara ganska säker på att några svarar: polis, fotbollsproffs eller artist av något slag, och gärna med en solokarriär. Att bli berömd och hyllad framstår som den högsta lyckan. Nu vet ju vi vuxna, att priset ibland kan vara väl högt. Att ingå i ett lag däremot kan ge så mycket mer. Tack och lov att det finns idrottsföreningar med människor som brinner för sin uppgift. I många bostadsområden är det just där, i klubbar och föreningar, som unga får sina förebilder och en meningsfull fritid. I vissa fall kan det vara livsavgörande. De lär sig samarbete och respekt för andra.

Att sjunga i kör är väldigt populärt i vårt land, inte minst i Karlskoga. I hela Sverige finns det ungefär 600 000 körsångare, barn och vuxna. Att körsång är bra för hälsan har flera undersökningar visat. Många körsångare säger att det viktigaste på hela veckan är kören. Den vill man absolut inte missa. Är man trött när man går dit, så går man bra mycket piggare hemåt. Det händer något när man sjunger tillsammans. Den sociala biten är lika viktig som den musikaliska för helhetsupplevelsen. På de flesta orter finns det någon kör, som passar även för nybörjare.

Foto: Janerik Henriksson/TT

När vi nu kliver ut i sommarlandet Sverige, så är det nästan som ett annat land, känns lite mer som söderut. Vi stannar upp och pratar mer med varandra, när vi rör oss ute. Kvällarna är längre och ljusare och doften från alla grillar sprider sig i kvarteren. Grillning har en del fördelar, förutom att det ofta är väldigt gott. Ibland hjälps man åt och det kan ta sin lilla tid. Vi sitter och pratar och väntar, och det skapar en känsla av gemenskap redan innan man har börjat äta.

Kvällen kan bli lång och ibland händer det att samtalet djupnar. De stora frågorna om livet dyker upp. Finns Gud och vad väntar efter döden, och finns det någon mening? Att få prata om det, bland vänner där man känner sig trygg, kan vara riktigt befriande. Vi får nog nöja oss med att inte få svar på allt. När Dalai Lama fick frågan om livets mening, skrattade han och sa: ”Den frågan får du inget svar på, gör i stället livet meningsfullt”.

I morgon är det Mors dag. Då tänker vi på alla mammor, både de som finns nära och de som lämnat oss, och lever i våra tankar och hjärtan. Tack alla mammor för allt ni gör och gjort för oss. Ni har en uppgift som är svår, ibland näst intill omöjlig, och alldeles underbar!

Men nu önskar jag en fin sommar till oss alla!

Anita Bohl

Artikeltaggar

Mänskligt