Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: 8 miljoner är inte glasspengar

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) menar att engångsbeloppet på 5000 kronor inte är glasspengar.
Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) menar att engångsbeloppet på 5000 kronor inte är glasspengar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är märkliga tider vi lever i och då tänker jag inte i första hand på det oroliga omvärldsläget. De flesta vet att vi har rekordhög inflation, höga räntor och krig bara 130 mil fågelvägen från vårt lands gränser.

Nej, det jag tänker på är att det verkar finnas en tro på att den som skriker högst ska få mest, att det är OK att tränga sig i kön och bristen på förståelse för helheten. Årets lönerörelse för kommunsektorn har utvecklats på ett sätt som igen kunde förutse bara för ett år sedan.

Uppgörelsen mellan arbetsgivarsidan, SKR och Kommunal landade på industrins märke 4,1% vilket får till följd att löneökningsutrymmet för de övriga fackförbunden med sifferlösa avtal blir begränsat. I Karlskoga blir det utrymmet 2,2% vilket ett normalår inte orsakat några större protester men med tanke på den höga inflationen är det förståeligt att fackets representanter givetvis slåss för mer till sina medlemmar – det har jag full respekt för.

Det är här som min önskan om en större medvetenhet om och ett ansvar för helheten kommer in. I en majoritet i Sveriges kommuner kommer det att sparas kraftigt på skolan i år och nästa år, tusentals lärare och resurspersoner kommer att sägas upp eller omplaceras och det är ingen dålig gissning att arbetsmiljön för de som blir kvar kommer försämras på ett märkbart sätt.

Så blir det inte i Karlskoga, inga sparbeting eller neddragningar planeras och i Alliansens budgetförslag för 2024 finns till och med ytterligare satsningar på skolan inskrivna. Den stora satsningen i budget 2024 är dock på socialnämnden som föreslås ett tillskott om 40 miljoner i driftram de kommande två åren, en satsning som är helt nödvändig och mycket efterlängtad av så många. För att inte ändra förutsättningarna för 2024 är det därför viktigt att inte öka storleken på löneökningspotten i år, vilket skulle få till följd att satsningen på socialnämnden riskerar att minska eller gå om intet.

Det är därför vi nu i stället beslutat om ett engångsbelopp som lönekompensation till alla våra medarbetare med sifferlösa avtal. Vi är fullt medvetna om att det inte gynnar löneutvecklingen långsiktigt men likväl ger det pengar i handen, här och nu, för över tusen av våra medarbetare i ett läge när alla tillskott borde välkomnas. Lönekompensationen kostar kommunen över 8 miljoner och att då som vissa fackliga representanter referera till ”Glasspengar” är inget annat än ynkligt.

Jag står för den uppfattningen och det är inte för att provocera, men i ett läge är det pratas om att barn går hungriga i vårt land och välfärden på många håll nedmonteras så borde man hålla sig för god att uttrycka sig på det sättet med respekt för våra gemensamma tillgångar och vår genuina och uppriktiga ambition att alltid göra det bästa för alla som bor och verkar i vårt Karlskoga.

Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande

Läs också:

Insändarsvar: Lärarlöner, en nödvändighet för en klok och innovativ kommunInsändare: 8 miljoner är inte glasspengarFacken inte nöjda med engångsbeloppet: ”Får glasspeng till sommaren”KLART: Lärarna får engångsbelopp

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarEkonomiInflationKarlskogaKommunalKommunstyrelsenModeraternaSocialnämnderTony Ring