Hoppa till huvudinnehållet

Veckolångt tågstopp efter urspårning vid Arlanda

Publicerad:
Ett Arlanda express-tåg spårade tidigt på lördagsmorgonen ur vid Blackvreten tågdepå i höjd med Arlanda stad. Foto: Pontus Lundahl / TT

Två passagerare skadades när ett Arlanda express-tåg spårade ur tidigt på lördagsmorgonen. Trafiken till och från flygplatsen ställs in upp till en vecka, uppger tågbolaget.

– Personligen är jag väldigt glad över att ingen blev allvarligt skadad, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Arlanda express-tåget var på väg norrut när den bakre delen av tåget spårade ur klockan 4.40 öster om Märsta i höjd med Arlanda stad.

En av tågvagnarna spårade ur helt, och två andra vagnar gick ur med ena hjulhängningen på respektive vagn, uppger Trafikverket. Tåget välte inte utan stod upprätt efter urspårningen.

På tåget fanns ett 70-tal personer, som evakuerades med hjälp av bussar vidare till flygplatsen.

Två passagerare fick föras till sjukhus med ambulans. Skadorna är enligt polisen inte allvarliga.

Enligt Arlanda express missade en del av resenärerna sina flyg.

– Många var väldigt chockade över det som hände. Det är inget som man förväntar sig när man är ute och åker tåg, säger Magnus Zetterberg, vd på företaget A-train, som driver Arlanda express, till P1 i Sveriges Radio.

"Kommer att ta tid"

Statens haverikommission var under lördagen på platsen för att undersöka vad som kan ha orsakat olyckan.

– Vi har tittat lite på fordon, vi har tittat lite på spår. Men än så länge har vi inte hittat någon orsak, säger haveriutredaren Mikael Hillbo till Sveriges Radio.

Både växlar och betongsliprar har tagit skada vid urspårningen.

– Det är ett antal hundra meter spåranläggning som är trasig på marken och som måste ersättas. Det kommer att ta tid. Det kommer inte att bli klart i dag, kan jag säga, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Efter olyckan kan inga tåg, vare sig pendeltåg eller fjärr- och regionaltåg, stanna vid Arlanda. Tågtrafiken leds i stället om via Märsta. Därifrån kan resenärer ta sig till flygplatsen med buss.

All trafik på Arlanda express är nu inställd på grund av olyckan.

"I dagsläget bedömer vi att trafiken kommer att vara avstängd kommande 5-7 dagar", skriver bolaget på sin webbsida.

Sällan helt ur spår

Att en tågvagn spårar ur helt på det här sättet är ovanligt, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

– Att ett tåg hoppar ur med någon typ av hjulboggie händer någon gång om året, och det brukar ofta ha med växlar att göra. Men det är sällan det går ur helt och hållet med en vagn.

– Tittar man på de urspårningar som vi haft de senaste 10–20 åren så är det ytterst sällan ett tåg går ur så allvarligt, fortsätter han.

Först efter att Statens haverikommission är klar med sin utredning på platsen kan arbetet börja med att frakta bort tåget och laga spåranläggningen.

Linnea Bergman/TT

Alma Cohen/TT

Artikeltaggar

Bengt OlssonMärstaOlyckorOlyckor och katastroferStatens haverikommissionStockholm-arlandaSveriges RadioTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.