Hoppa till huvudinnehållet

44 000 kvinnor firas på sin första mors dag

Publicerad:
Lagom till mors dag kan nästan 4 400 barn gratta inte bara en – utan två mammor. Arkivbild. Foto: Kallestad, Gorm

I över 100 år har Sveriges mammor uppmärksammats lite extra av sina barn den sista söndagen i maj.

Totalt finns drygt en miljon mammor i Sverige som har barn under 18 år. Tillsammans har de drygt två miljoner barn, enligt siffror från SCB, Statistiska centralbyrån.

En del mammor får fira för första gången i år. Det handlar om cirka 44 000 kvinnor som har fått sitt första barn sedan förra gången mors dag firades, enligt statistiska centralbyrån, SCB.

Konstellationen mamma, pappa, barn har även fått sällskap av nya familjekonstellationer: Drygt 4 000 barn kan gratta inte bara en – utan två mammor. Det finns nämligen ungefär 5 400 mammor som lever i samkönade relationer och har nästan 4 400 barn tillsammans.

I Sverige finns även nära 300 000 ensamstående mammor att fira lite extra den här söndagen.

Fakta: Mors dag

Fakta: Mors dag

Den amerikanska högtiden, ”Mother’s Day”, myntades av Anna Jarvis 1905, i samband med hennes mammas bortgång. Mors dag blev en officiell högtid i USA 1914.

I Sverige infördes högtiden 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Här har mors dag firats den sista söndagen i maj varje år, medan andra delar av världen firar andra söndagen i maj.

Källa: Svensk handel, SCB.

Artikeltaggar

Samhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.