Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Gustafsvik och Gustavsberg ska säljas – politikerna eniga

Publicerad:
Sedan upprustningen i tv har flygeln börjat förfalla igen. Foto: Joakim Magnusson

Nu är det klart att Kristinehamns kommun kommer sälja Gustafsviks Herrgårdspark. För att kommunen inte ska förlora pengar behöver man få in 2,7 miljoner kronor för flyglarna och parken. Men något minimipris är inte satt i samband med beslutet.

Kommunfullmäktige beslutade under torsdagen att genomföra en försäljning. Beslutet klubbades igenom helt utan debatt.

Herrgårdsmiljön vid Gustafsvik har varit i kommunens ägo sedan 1957 då kommunen köpte fastigheten Västervik 1:2 som ett strategiskt markförvärv för att kunna planlägga Kroksviks industriområde och oljehamnen.

Herrgårdsmiljön förföll under många år, då endast Föreningen för byggnadskultur engagerade sig i området. En satsning gjordes mellan 2017 och 2019 för att etablera platsen som ett besöksmål. Då blev en upprustning av på bästa sändningstid i TV4 under ledning av Ernst Kirchsteiger en viktig del i satsningen, som innebar att kommunens kostnader till Gustafsviks Herrgårdspark ökade väsentligt.

Efter det har kommunen inte gjort några ytterligare satsningar på området och man prioriterar nu alltså att lägga sina resurser på andra fastigheter och satsningar. Bedömningen är att en privat ägare kan förvalta Gustafsvik bättre.

Fastigheten Gustavsberg 4 och 5, med Gustavsbergs herrgård och intilliggande byggnad, säjs av Kristinehamns kommun.
Fastigheten Gustavsberg 4 och 5, med Gustavsbergs herrgård och intilliggande byggnad, säjs av Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Carlsson

Även Gustavsbergs herrgård med intilliggande byggnad ska säljas. Byggnaden som tidigare varit förskola blir nu bostad.

Där finns tilltänkt köpare som kommer att ge 3,4 miljoner kronor för byggnaderna. Även det beslutet fattades utan någon politisk diskussion i kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErnst KirchsteigerFastigheterGustavsbergKristinehamns kommunTV4Västervik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.