Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Lärarlöner, en nödvändighet för en klok och innovativ kommun

Publicerad:
<strong id="strong-95fdec75930f8430554497e9df1dfd67">Charlie Jarl, ordförande Sveriges Lärare Karlskoga svarar på Tony Rings (M) insändare.</strong>
Charlie Jarl, ordförande Sveriges Lärare Karlskoga svarar på Tony Rings (M) insändare. Foto: ERIK G SVENSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”8 miljoner är inte glasspengar”.

Först och främst är jag representant för de som är medlemmar i Sveriges Lärare. Jag agerar som representant för alla medlemmar i Sveriges Lärare Karlskoga.(era anställda) Det är deras talan jag för. Vidare är “Glasspengar” ett uttryck som medlemmar förmedlat för att beskriva de känslor de har inför engångsbeloppet. Politiker är ute på hal is när man som kommunstyrelsens ordförande t.ex. talar om vad anställda i kommunen får säga eller inte, det finns en grundlag som styr detta. Denna grundlag gäller även i Karlskoga.

Insändaren som besvaras:

Insändare: 8 miljoner är inte glasspengar

Våra medlemmar är anställda i Karlskoga kommun. Här är kommunen huvudman för skolan. Det är huvudmannen som behöver se till att skolorna har resurser. För detta behövs ekonomiska förutsättningar som i kommunens fall kommer i huvudsak från staten och kommunalskatt.

Karlskoga har fullmäktigebeslut på ett överskott på 2% för att, som det heter, ha en god ekonomisk hushållning. 2020-2022 var dock överskottet 22,5% vilket är abnormt mycket pengar. Detta överskott används inte för verksamheterna i kommunen, utan läggs på hög så kommunen kan köpa badhus och rusta Nobelhallen utan att ta lån.

Samma period (2020-2022) fick lärarna i Karlskoga 5% i löneökning som kollektiv, en reallönesänkning på 6,4% jämfört med inflationen under samma tidsspann. Tydligt är att Karlskoga kommun inte håller det vi som parter kom överens om i vårt avtal, HÖK21, att uppvärdera läraryrket och arbeta med kompetensförsörjning.

Att våra medlemmar (era anställda) i Karlskoga kommun vill ha en rimlig löneutveckling kan inte vara en kioskvältare. Sveriges Lärares medlemmar är högutbildade och har en avgörande inverkan på Karlskogas framtid. Vill man vara en klok, välkomnande och innovativ kommun så måste man satsa på lärare i alla skolformer.

Att investera i lärare är att investera i Karlskogas framtid på riktigt!

Charlie Jarl, ordförande Sveriges Lärare Karlskoga

Läs också:

Facken inte nöjda med engångsbeloppet: ”Får glasspeng till sommaren”KLART: Lärarna får engångsbelopp

Artikeltaggar

EkonomiInflationKarlskogaKarlskoga kommunKommunstyrelsenLärareNobelhallenSkola och utbildningSkolorSveriges Lärare