Hoppa till huvudinnehållet

Molekyl kan stressa ihjäl dödlig hjärntumör

Publicerad:
Forskare har tagit fram en molekyl som kan användas mot dödliga hjärntumörer. Arkivbild. Foto: Cleis Nordfjell/SvD/TT

Stress kan vara hoppet för de som drabbas av den dödliga hjärntumören glioblastom.

Glioblastom är en mycket aggressiv form av hjärntumör som drabbar ungefär 400 svenskar varje år. Den är svårbehandlad och har ofta dålig prognos.

Men i en ny studie har forskare tagit fram en molekyl som tar sig in i hjärnan och verkar kunna blockera cancercellernas förmåga att hantera stress så att de stressar ihjäl sig, rapporterar Vetenskapsradion.

"Det här är jättespännande naturligtvis. Glioblastom är en nära nog 100 procent dödlig tumörform så alla framsteg som kan göras är viktiga framsteg", säger Leif A Eriksson, professor i fysikalisk kemi vid Göteborgs universitet till Vetenskapsradion.

Tillsammans med franska kollegor har han genomfört studien som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften Iscience.

Än så länge har försök bara gjorts på möss, men när mössen fick en kombination av cellgifter och molekylen så dödades cancercellerna och efter 200 dagar hade cancern inte kommit tillbaka. Forskarna har inte upptäckt några biverkningar på mössen.

Nästa steg i studien är bland annat att optimera dosering och längd på behandlingen samt göra ytterligare djurstudier, men forskarna tror att om fem år kan metoden bli aktuell för människor.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.