Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt fynd har försenat renoveringen av hyttan: ”Det är lite spännande”

Publicerad:
Karin Varg och Magnus Dahl, ordförande och sekreterare i Granbergsdals hytta och byalag berättar om renoveringen som pågår och det historiska fyndet som gjorts vid utgrävningen.
Karin Varg och Magnus Dahl, ordförande och sekreterare i Granbergsdals hytta och byalag berättar om renoveringen som pågår och det historiska fyndet som gjorts vid utgrävningen. Foto: Helena Lundberg

En länge planerad och omfattad renovering av Granbergsdals hytta drog igång i höstas. Renoveringen visade sig även innebära att man hittade en gammal husgrund som man tidigare inte vetat om.

– Det är lite spännande. Och för arkeologerna som verkligen är insatta och nu är här för att få fram den måste det vara jättehäftigt, säger Karin Varg, ordförande i Granbergsdals hytta och byalag.

Både byalaget och andra inblandade har utan resultat försökt få fram information om vad det kan vara för byggnad som en gång stått på hyttblecket.

– Det är ingen hittills som vet så vi kan ju spekulera lite, säger Karin och ler.

Hon har själv en teori om vad det kan vara.

– Det låg kolhus överallt runt omkring. Då spekulerar jag lite i om det kan ha legat ett kolhus här framför hyttan som man hela tiden fyllde på från övriga. Annars fick de gå ganska långt varje gång för att hämta.

Husgrunden som grävts fram vid Granbergsdals hytta vet man inte med säkerhet vilken byggnad som vilat på.
Husgrunden som grävts fram vid Granbergsdals hytta vet man inte med säkerhet vilken byggnad som vilat på. Foto: Helena Lundberg

Men oavsett vilken byggnad det varit kan man slå fast att det är för gammalt för att någon ska veta och än har man inte hittat någon ritning där byggnaden funnits med.

– Senaste ombyggnationen var från 1870 så det måste ha varit från en tid före det, säger Magnus Dahl, sekreterare i hyttans styrelse.

Hantverk

Även om man inte haft något exakt slutdatum för renoveringen kan man slå fast att det nu blivit en försening på grund av det.

– Husgrunden har kommit till och allt tar tid. De plockar bort alla stenarna och murar upp för hand. Sen har det ju varit en vinter också, säger Karin.

Stenarna som plockas bort är många till antalet och det var länge sedan man såg så mycket av murarna runt och under byggnaderna.

– Hela den här muren har de gjort om och minst en tredje del av den ligger under jord, säger Karin och berättar att gärdsgården som står högst upp på muren gjordes klart av byalaget under veckans om gick.

En tredje del av muren ligger under gjord och gärdsgården ovanför är nyligen uppsatt.
En tredje del av muren ligger under gjord och gärdsgården ovanför är nyligen uppsatt. Foto: Helena Lundberg

I princip allt material återanvänds och i de fall man blivit tvungen att använda ersättningsmaterial har man valt med omsorg.

– Det blir jättebra. Vi har tidigare haft ställen där vi knappt vågat gå, säger Magnus.

– Ja, vi är glada för det här, fortsätter Karin.

Samma program

Kostnaderna beräknades till 3,2 miljoner kronor, innan man hittade den gamla husgrunden. I dagsläget är det oklart vad slutsumman blir. Dock står det klart att även om man lagt ner mycket tid, pengar och omsorg på att rusta den gamla historiska byggnaden finns det vissa delar som kommer förbli orenoverade i nuläget.

– Pengarna räckte inte till att göra i ordning fönstren i hyttan, en kostnad på 300 000 kronor. Det känns lite synd för det kommer att behövas och då måste man upp med ställningen igen, säger Karin och fortsätter:

– Det hade varit smidigt om man kunnat göra det nu när allt ändå är på plats.

  • En hel del av renoveringen är klar och det syns tydligt vilka tak som återstår att läggas om.
    En hel del av renoveringen är klar och det syns tydligt vilka tak som återstår att läggas om. Foto: Helena Lundberg
  • Pengarna räckte inte till att renovera fönstren, något som Karin Varg tycker är synd nu när ställningarna ändå är på plats.
    Pengarna räckte inte till att renovera fönstren, något som Karin Varg tycker är synd nu när ställningarna ändå är på plats. Foto: Helena Lundberg
  • De tidigare gräsbeväxta murarna är nu omlagda enligt konstens alla regler och det var länge sedan man såg murverket så tydligt
    De tidigare gräsbeväxta murarna är nu omlagda enligt konstens alla regler och det var länge sedan man såg murverket så tydligt Foto: Helena Lundberg

Trots att det är avstängt runt själva hyttan har man inga planer på att dra ner på sitt engagemang på bygden.

– Vi planerar för samma program som vi brukar och anpassar oss efter den yta vi har. Men det ska bli både midsommarfirande och upplopp för hyttloppet, säger Karin.

Söndagen den 21 maj hade man smygöppning i kaffestugan, men den riktiga premiären är 11 juni.

– Sen kommer vi ha öppet varje dag, precis som vanligt hela sommaren.

Renoveringen av Granbergsdals hytta

För några år sedan gjordes en översyn av skicket på hyttan i Granbergsdal.

Resultatet visade att det behövdes ganska omfattande renovering av de gamla byggnaderna och efter en lång väntan blev det Granbergsdals tur att i höstas få det ekonomiska tillskottet som behövdes.

Renoveringen bekostas av Länsstyrelsen i Örebro län och hyttans ägare Svea Skog.

Artikeltaggar

GranbergsdalGranbergsdals hyttaKarin VargLänsstyrelsen i Örebro länMagnus DahlRenoveringarSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.