Hoppa till huvudinnehållet

Nordin: ”Nu ska hopptornet i älven rivas men vi ger lite plåster på såren”

Publicerad:
Hopptornet i Letälven byggdes 2020 på kommunens mark norr om Hultet, men om en vecka ska det rivas.
Hopptornet i Letälven byggdes 2020 på kommunens mark norr om Hultet, men om en vecka ska det rivas. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nu ska det olovligt byggda hopptornet vid älvkanten, norr om Hultet i Degerfors, rivas. Det har dragit ut på tiden men nu blir dess saga all. Som plåster på såren erbjuder kommunen ungdomarna ett nytt, på annan plats.

För tre år sedan rapporterade vi om ett hopptorn som byggts upp på kommunens mark vid Letälven och dit ungdomar tog sig via den hårt trafikerade väg 555, på Kosia. Oroliga personer hörde av sig till tidningen om det och från kommunens sida konstaterade man att man inte kunde ansvara för om något skulle hända där, varför det skulle rivas.

Dåvarande servicechefen, Tony Kölborg, tyckte ändå det var ett fint bygge och att det var kreativt av de som byggt det, vilket man höll för troligt var ungdomar.

– Vi har inte kommit till skott, det skulle ha varit borta för länge sen, men vi ska ta tag i det nu, säger kommunens trädgårdsmästare Tobias Nordin, som på uppdrag av nya servicechefen hör av sig till tidningen för att meddela att det nu kommer rivas.

Nordin nämner osäkerhetsfaktorer både vad gäller trafiksituationen, till och från hopptornet, som själva byggnationens hållfasthet.

Kompensation

– Däremot kan jag nämna att vi satsar mer på attraktioner på kommunens badplats vid Mölle, där vi ska installera en badflotte med hopptorn , som kompensation för det som ska rivas. Så det blir lite plåster på såren, säger Nordin.

Men där blir det väl inga lianer som de kan kasta sig ut i över vattnet, som de har vi älven?

– Nej och jag förstår att det är roligt, men rätt vad det är kanske repet går av och de åker i backen, sånt kan inte vi vara ansvariga för på kommunens mark, säger Nordin.

– Det blir i alla fall mer attraktioner vid Möllebadet genom det här, säger Nordin.

På frågan om där verkligen är nog djupt, då där är långgrunt, svarar Nordin:

– Det är fullt tillräckligt djup där vi sätter flotten och det är inget jättetorn, det är 1,20 meter högt.

En vecka

Nordin berättar vidare att man kommer städa stränderna med strandstädningsmaskin, som förra året, och att dykarklubben i dagarna har synat bottnarna och sett till att det inte är främmande föremål i vattnet vid badplatserna.

– Härnäst ska vi installera bryggorna och sätta allt på plats och se till att det blir färdigt till midsommar, säger Nordin.

Rivning av hopptornet vid älven kommer ske om någon vecka, enligt Nordin.

Har byggt hopptorn med flera platåer
Någon har i alla fall tänkt på att varna trafikanter på väg 555, precis intill hopptornet, då där är trångt och hårt trafikerat.
Någon har i alla fall tänkt på att varna trafikanter på väg 555, precis intill hopptornet, då där är trångt och hårt trafikerat. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserByggnationDegerforsFritid och livsstilHultetLetälvenTobias Nordin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.