Hoppa till huvudinnehållet

Korna betar vid Aggerudsspåret: ”Många som säger att de tycker det är trevligt”

Publicerad:
På måndagens morgon anlände sex kor till hagarna vid Aggerudsspåret. De ska nu beta av området under sommaren. Foto: Helena Lundberg

Förra året släppte man för första gången kossor att beta av i hagarna vid Aggerudsspåret. Under måndagens morgon kom årets flock som nu ska bo i området kommande månader.

Projektet med att öppna upp de ängar som tidigare funnits i närheten av Aggerudsspåret började för drygt tre år sedan. Sedan årsskiftet ingår det i Karlskoga kommuns ordinarie verksamhet.

– Vi gör det här för att vi vill gynna den biologiska mångfalden som är kopplad till odlingslandskapet, säger kommunbiolog Oscar Säwström.

Marken har röjts och man har återställt en del av den tidigare igenväxta marken till de ängar som en gång fanns.

– Kollar man på flygfoton från 60-talet så var det betydligt mer öppet. Riktigt sådan målbild har vi inte, men det säger en del om markhistoriken, säger Säwström.

Karlskogas kommunbiolog Oscar Säwström berättar om det som börjat som ett projekt och numera ingår i kommunens ordinarie verksamhet.
Karlskogas kommunbiolog Oscar Säwström berättar om det som börjat som ett projekt och numera ingår i kommunens ordinarie verksamhet. Foto: Helena Lundberg

Han menar att en stor fördel med att öppna upp marker till det som de tidigare var ämnade för är att det redan finns en fröbank på plats.

– Där finns det arter att bygga på så man behöver inte börja om och etablera en äng. På så vis får man mycket gratis.

Rutinerade damer

En del i arbetet att hålla marken fortsatt öppen är att använda sig av betesdjur som både effektivt och ekologiskt håller efter både äng och skog.

  • Foto: Helena Lundberg
  • Foto: Helena Lundberg
  • Foto: Helena Lundberg

2022 var första året och sågs som ett test-år. I efterhand så uppmärksammade man att det antal kor som gått där inte hann beta av allt därför valde man till i år att utöka antalet. Så på måndagens morgon anlände det sex kor till Aggerudsspårets hagar.

– Det är sex rutinerade damer. De ser väldigt lugna ut och även om de sprang lite när de kom hit idag så lugnade de sig fort och visade stor tillgivenhet mot sina ägare, säger Säwström och ler lite samtidigt som korna utforskar både betet och skogen intill, något som glädjer honom.

– Förra året tog dom lite mer tid på sig innan de gick ner mot skogen.

Runt hagen finns det på flera ställen öppningsbara grindar då det är fullt tillåtet för allmänheten att korsa hagen om man vill. Enda kravet är att man, precis som i Aggerudsspåret, måste ha sin hund kopplad.

Skadegörelse

I samband med att man stängslade in en ny ängsdel hamnade en av sittplatserna inne i hagen. Därför har man gjort en ny sittplats utanför.

– Vi har gjort sittplatserna med en ökad tillgänglighet så det är möjligt att ta sig fram hit med rullstol, säger Säwström.

Ett nytt område med ökat tillgänglighet där det finns sittplatser och återhämtning har skapats vid spåret.
Ett nytt område med ökat tillgänglighet där det finns sittplatser och återhämtning har skapats vid spåret. Foto: Helena Lundberg

Skadegörelsen på stängsel och annat vid Aggerudsspåret har varit obefintlig under vintern, annat är det vid Fisksjön där kommunen har sitt andra betesområde. Samma upplägg, men där går det ungdjur och det är en annan djurägare.

– Det har förekommit viss skadegörelse där, framförallt på de självstängande grindarna som någon brutit sönder så att de inte längre stängde sig. Så det har vi fått fixa med inför säsongen. Det är tråkigt, säger Säwström.

Men djuren, som i år släpptes något tidigare och beräknas gå kvar fram till september, har snabbt blivit ett populärt inslag för besökarna i spåret.

– Det är många som uttryckligen säger att de tycker det är trevligt när djuren kommer hit och det är roligt att höra, avslutar Säwström.

Artikeltaggar

DjurDjur och naturFisksjönHusdjurKarlskogaKarlskoga kommunSkadegörelseSkog

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.