Hoppa till huvudinnehållet

Miljardsmäll för regionen – så ska den lösas

Publicerad:
"Just nu utesluter vi ingenting utan vi måste titta på alla alternativ", säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande. Foto: Kajsa Juslin

Miljardunderskott väntar Region Örebro län. Det rapporterar P4 Örebro. Faktum är att underskottet faktiskt väntas bli miljarden och som lösning kan regionen komma att höja skatten.

Orsaken till underskottet ska vara höga pensionskostnader och höjda kostnader. Även nästa år tros underskottet även då bli dryga miljarden. Nu övervägs vilka åtgärder som är möjliga och både styrande partier och partier i opposition funderar på att föreslå en skattehöjning enligt Sveriges radio.

De styrande partierna i Region Örebro län släpper sin budet under tisdag 30 maj.
De styrande partierna i Region Örebro län släpper sin budet under tisdag 30 maj. Foto: Region Örebro län

Att höja skatten är dock inte den enda lösningen för att hantera underskottet. En annan lösning är att höja regionens priser för exempelvis biljetter eller att lägga ned verksamhet. Oavsett lösning så kan det bli invånarna som får betala.

– Just nu utesluter vi ingenting utan vi måste titta på alla alternativ. Om vi inte får bukt med underskottet skjuter vi kostnader på kommande generationer, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Ännu finns inga definitiva svar om vad lösningen kan bli.

– Vi sitter just nu i diskussioner, säger han.

Artikeltaggar

Andreas SvahnÅtgärderEkonomiP4 ÖrebroRegion Örebro länSkatter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.