Försvarskoncernen Saabs affärsområde Dynamics, med huvudkontor i Karlskoga, inviger i dagarna det nya utvecklingskontoret på Lamberget i Karlstad. Där ska 200 ingenjörer jobba inom fem år, är planen.
En som redan är i gång är 30-årige Emil Wernersson.
– Det är kul att vara med på hela resan från start, säger han.
Efterfrågan på Saab Dynamics produkter har ökat under flera år, i takt med att det säkerhetspolitiska läget försämrats. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina förra året har många länder beslutat om stora försvarssatsningar, vilket leder till överfulla orderböcker hos försvarsföretagen.
Saab Dynamics med cirka 1 300 medarbetare inklusive inhyrd personal i Karlskoga, utvecklar och tillverkar vapensystem som pansarskottet AT4, granatgeväret Carl Gustaf och den personburna pansarvärnsroboten NLAW – vapen som just nu är med och gör skillnad i Ukrainas försvar mot det ryska anfallskriget.
Saab Dynamics har ett så stort rekryteringsbehov att Karlskoga inte räcker till. Därför öppnar man i dagarna ett utvecklingskontor i Karlstad. Här ska på sikt 200 ingenjörer jobba med vidareutveckling av Saabs vapensystem och optimering av produktionsprocesser.
– Ska vi behålla vår världsledande position krävs utveckling.
Karlstadskontoret blir tredje benet i Saab Dynamics utvecklingsenhet och ska på sikt bli likvärdigt med enhetens verksamheter i Karlskoga och Linköping.
När tidningen fick en förhandstitt på kontoret på Lamberget under fredagen bars det fortfarande in möbler och annan inredning för fullt. På måndag ska kontoret invigas.
Har redan startat
Kontoret startar inte från noll. Verksamheten har varit i gång ett par månader, inhyst i provisoriska lokaler på Kasernhöjden där personalstyrkan har börjat byggas upp. 35 personer är redan igång.
– Det har varit lättare att rekrytera rätt kompetens än vi räknat med initialt. Det har varit ett stort intresse, säger Frans Eriksson.
Han letar efter en bred bas av utvecklingsingenjörer.
– Vi letar efter civil- och högskoleingenjörer med kompetens inom områden som mekanik, systemsäkerhet, elektronik, mjukvara och systemingenjörer. Det är en lång lista. Och så klart någon projektledare.
Frans Eriksson säger att han vill ha en blandning av äldre, erfarna ingenjörer och yngre.
Hemvändande ingenjör
En som redan är på plats och i full gång med arbetet är 30-årige Emil Wernersson, civilingenjör inom kommunikation, transport och samhälle. Efter studier vid Linköpings universitet flyttade han tillbaka till sin gamla hemstad Karlstad. Hans första arbetsplats låg dock en timmes pendling norrut, nämligen Uddeholm i Hagfors.
– Jag jobbade i fem år på forsknings- och utvecklingsavdelningen med utveckling av nya stålsorter. Uddeholm var kul men jag tyckte att det här lät superspännande.
Spännande start
Det är projektledning han är mest intresserad av, och på Saab jobbar han som delprojektledare.
– Det är spännande att starta upp ett nytt kontor och vara med från början. Saab är projektmoget med mycket processer och rutiner på plats, och projektmedlemmarna är insatta i arbetssättet. För mig blir det intressant när man har bra förutsättningar.
Att produkterna ni tillverkar är vapen, vad tänker du om det?
– Det har mognat för mig som för många andra i och med Ukrainasituationen. För mig är det inga konstigheter. Det är snarare något positivt, att man är med och gör skillnad.
Blir tuffare
Även om rekryteringen har gått ganska lätt i början räknar Frans Eriksson med att konkurrensen om ingenjörerna kommer att hårdna, inte minst på grund av att den andra försvarsjätten i Karlskoga, BAE Systems Bofors, också öppnar ett utvecklingskontor i Karlstad.
– Det kommer inte att bli lättare, det finns många intressanta företag i regionen. De flesta har problem att rekrytera rätt kompetens i rätt mängd.
Positiv konkurrens
Konkurrensen från BAE Systems – som bara rör ingenjörerna, inte kunderna – är i grunden något positivt, säger Frans Eriksson.
– Det är två bra företag, världsledande på det vi gör. Om vi tillsammans med andra teknikföretag i regionen kan göra något för att öka personalpoolen som vi konkurrerar om kan vi bara vinna på det.
Han vill att företagen samarbetar i frågor som rör Karlstads attraktionskraft, utbildningar och teknikföretagens gemensamma behov.
– Man kan angripa det från olika håll. Vi och BAE Systems kan hitta sätt att göra det tillsammans som två spjutspetsföretag.
Naturligt val av kontor
Saabs val av kontorsfastighet i Karlstad, ett hus som ligger granne med Beijers bygghandel på Lamberget, berodde på att att Saab-ägda teknikkonsulten Combitech redan finns där.
– Det var naturligt att prata med dem och samgruppera.
Kommer inte att räcka
Frans Eriksson tror dock inte att detta blir deras permanenta adress. Med tanke på kontorets tillväxttakt kommer man snart att behöva något större.
– Vi tittar på olika alternativ redan nu.
När Saab flyttar kommer troligen Combitech att följa med, då det finns synergieffekter att vinna med samlokalisering. Det betyder att det är ett ganska stort kontor de letar efter.
– Vi behöver ha plats för fler än 200.