Hoppa till huvudinnehållet

Bofors Test Center får provskjuta mer – året ut

Publicerad:
Länsstyrelsen i Örebro län har beslutat ge tillfälligt tillstånd för utökad verksamet på Saab Bofors Test Centers eget skjutfält öster om Karlskoga.
Länsstyrelsen i Örebro län har beslutat ge tillfälligt tillstånd för utökad verksamet på Saab Bofors Test Centers eget skjutfält öster om Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Länsstyrelsen i Örebro län godkänner en ansökan från Saab Bofors Test Center om att utöka antalet provskjutningar på bolagets eget skjutfält öster om Karlskoga. Länsstyrelsen sätter dock upp begränsningar för omfattningen.

– Vår bedömning är att det säkerhetspolitiska läget, kriget i Ukraina och det behov av provning av försvarsmateriel som det ger upphov till, är att betrakta som särskilda skäl som beror på yttre omständigheter, säger landshövding Lena Rådström Baastad om beslutet i ett pressmeddelande.

Landshövdingen konstaterar att provskjutningarna i huvudsak kommer att bedrivas dagtid på vardagar och att ändringen inte är större än att betraktas som undantagsfall.

Länsstyrelsens beslut innebär att Bofors Test Center tillåts provskjuta ammunition max 20 gånger efter klockan 18 vardagar samt max 10 gånger på heldagar under 2023. Detta trots att det kan bullra mer i bostäder i Karlskoga än vad verksamheten normalt tillåts göra.

Ställer krav

Beslutet gäller till och med 31 december 2023 och kommer med krav på ett antal försiktighetsåtgärder från Bofors Test Centers sida: Planerade provskjutningar kvällar och helger ska föranmälas till länsstyrelsen och meddelas närboende med SMS och i lokalradion. Bolaget ska också meddela oplanerade fördröjningar som medför buller efter klockan 18.

Bolaget ska även, när det är praktiskt genomförbart, välja att utföra provskjutningarna på provplatser som inte ger mer än 95 decibel bullerstörning vid närliggande bostäder.

– När vi tidigare fick en fråga från bolaget om tolkning av ett villkor i bolagets tillstånd handlade det om generellt utökad tid för provskjutning då situationen så kräver, vilket vi inte kunde se rymdes inom bolagets villkor. I den ändring som bolaget nu har anmält har de specificerat hur många dagar det handlar om, utvecklat motiveringen till ändringen och varför det är påkallat av särskilda skäl. Det är det som har gett oss laglig grund till att tillåta utökade provskjutningar i mindre utsträckning, argumenterar Lena Rådström Baastad i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

BeslutBofors Test CenterBostäderKarlskogaLänsstyrelsen i Örebro länLena Rådström BaastadMiljöÖrebroPressmeddelandeTillståndUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.