Hoppa till huvudinnehållet

Dyrare bussresor ska lösa regionalt miljardunderskott

Publicerad:
Biljettpriserna för att åka kollektivt kan komma att höjas med tio procent.
Biljettpriserna för att åka kollektivt kan komma att höjas med tio procent. Foto: Pavel Koubek

Regionstyret presenterade under tisdagen sitt budgetförslag för 2024 års budget. I förslaget föreslår Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna både att höja skatten och att höja avgifter.

Den föreslagna skattehöjningen ligger på 75 öre vilket skulle innebära att den regionala skatten går från 11,55 kronor till 12,30. Samtidigt som de vill höja skatten föreslår de stora besparingar inom sina verksamheter. Det rapporterar P4 Örebro.

– Våra kostnader har ökat dramatiskt. I år har de ökat med en miljard kronor. Det är pensionskostnader och drivmedelskostnader. Jag vill inte låna pengar på våra barn och barnbarns konto utan vi måste betala för den verksamhet vi driver idag, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, till radion.

Han menar att det då krävs åtgärder som att få mer intäkter, att det blir dyrare avgifter till regional vård, tandvård och kollektivtrafik och att regionen måste minska sina utgifter. Att minska kostnaderna innebär besparingar på 400 miljoner kronor.

– Alternativet, om vi inte höjer skatten och skjuter till de pengarna, hade man behövt spara 900 miljoner kronor, säger Svahn.

Omöjligt uppdrag

Enligt Andreas Svahn är summan som regionen måste spara nu tuff att lyckas med, men hade den istället varit 900 miljoner kronor hade det varit ett omöjligt uppdrag. Han konstaterar också att det kommer att bli dyrare, om de får bestämma, att gå till vården och att åka buss.

– Vi har ökade kostnader, precis som var och en av oss fått ökade kostnader, så har också regionen fått ökade kostnader. Då behöver vi ta ut en del av de kostnader av våra patienter och våra resenärer, säger Andreas Svahn.

Totalt vill den styrande parti-trion höja avgifterna med tio procent men högkostnadsskyddet kommer att finnas kvar för den som besöker vården ofta.

Moderaterna slår fast att om skattehöjningen går igenom kommer Region Örebro län vara en landets regioner med högst skatt. Samtidigt som de inte är förvånade över förslaget ger de svidande kritik mot de styrande partierna.

– Det läge vi befinner oss i nu är till stor del ett resultat av dålig politisk styrning från socialdemokraterna. Detta får nu länsinvånarna betala för. Under många år har hälso- och sjukvården gjort stora underskott, i snitt mellan sex- och sjuhundra miljoner varje år, skriver Sebastian Cehlin (M), oppositionsråd i regionen, i ett pressmeddelande.

Miljardsmäll för regionen – så ska den lösas

Artikeltaggar

Andreas SvahnBudgetarCenterpartietEkonomiKollektivtrafikKristdemokraternaP4 ÖrebroSkatterSocialdemokraternaVård

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.