Stora hål i strumporna är en vanlig företeelse i både allsvensk och internationell fotboll. Har klubbarna inte råd med nya eller är det skönt med lite fläktande vind?
Svaret är ett helt annat.
Trasig utrustning är inte särskilt vanligt på proffsnivå inom andra sporter. Men i fotbollen har det blivit vardagsmat.
Trenden har spridit sig bland klubbarna de senaste åren och DN har tagit reda på varför.
– Det handlar om att försöka släppa på spänningen i strumporna. Jag vet inte varför det är så, men ofta då vi får matchstrumporna är de extremt tajta, säger Degerfors försvarare Oscar Wallin till tidningen.
I vissa fall är till och med strumporna så tajta att det skapar obehag.
– När man tar på sig dem i omklädningsrummet innan match och har musklerna avslappnade är de redan då extremt tajta. Under match, när muskeln blir spänd, blir det ännu värre. Muskeln känns strypt.
Wallin har till och från haft problem med krampkänningar. Något han av förståeliga skäl ville åtgärda.
– Det här började egentligen som ett dåligt försök att motverka kramp men jag kan inte påstå att det hjälpt särskilt mycket. Men psykologiskt så känns det bättre.
Dagens Nyheter har i samma artikel pratat med Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad. Hon har förståelse för spelarnas agerande, men flaggar också för att det förmodligen inte har någon stor påverkan om inte strumporna sitter extremt trångt över vaderna.
– Det finns en del spelare som har något som kallas för kompartmentsyndrom, vilket ökar trycket i vadmuskeln. Känslan när man har tajta strumpor blir då väldigt jobbig och jag har förståelse för att spelare väljer att klippa hål i sina strumpor. Men trycket mot muskeln från strumporna brukar i regel vara väldigt liten och jag har svårt att se att det hjälper särskilt mycket, såvida inte strumpan sitter vansinnigt tajt. Vanligtvis tror jag inte att det gör en stor skillnad.