Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Löneökningar åt alla

Publicerad:
<strong id="strong-5466de75da3f4ae64073cc7ef83e5ade">Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, kräver löneökningar för alla.</strong>
Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, kräver löneökningar för alla. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu pågår intensiva förhandlingar mellan fack och arbetsgivare i årets avtalsrörelse om lönerna och villkoren för anställda inom privat vård och omsorg. Men Vårdföretagarnas krav är långtgående. De tycks inte ha dragit några lärdomar alls av den pandemi vi just är igenom.

I år handlar förhandlingarna inte bara om medlemmarnas löner och arbetsvillkor utan också om hela branschens egen överlevnad. Pandemin är konstaterad officiellt över, men Coronakommissionens kritik har varit mycket tydlig: vi lyckades inte skydda de äldre, och detta beror till stor del på för låg bemanning, kompetensbrist och ohållbara arbetsvillkor. Detta verkar Vårdföretagarna redan ha skakat av sig. Fler visstidsanställningar, sämre scheman och lägre ersättningar är inget som kommer skapa någon rusning till branschen. Redan idag är det fler än hälften som funderar på att lämna.

Om arbetsgivarna lyckas går branschen under

Den sista maj i år löper avtalen ut mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna inom Almega. Avtalen omfattar alla medlemmar som arbetar inom privat äldreomsorg och på privata vårdcentraler. Det rör sig om flera tusen medlemmar och avtalen är de största Kommunal tecknar denna avtalsrörelse.

Kommunals krav i avtalsrörelsen är väl avvägda. Skulle vi, mot all förmodan, få igenom alla våra krav utan att behöva kompromissa så skulle verksamheterna fortsätta att rulla på som vanligt. Medlemmarna hade fått högre löner i nivå med märket, de hade fått bättre arbetsvillkor och verksamheterna hade klarat av den kostnad detta medför.

Tyvärr kan man inte säga detsamma om Vårdföretagarnas krav. Skulle de få igenom alla sina yrkanden skulle välfärden som vi känner den idag rasa samman. Står inte Kommunal i vägen för de försämringar det skulle innebära har vi snart i ett så kallat ”race to the bottom” inom privat vård och omsorg, där löner och arbetsvillkor dumpas hänsynslöst.

Att arbeta inom välfärdens kärna kräver erfarenhet och kompetens

Arbetsgivarnas krav avslöjar deras syn på det arbete medlemmarna utför varje dag. Vissa arbetsgivare ser yrken inom välfärden som så kallade genomgångsyrken. Ett enkelt jobb man har i början av yrkeslivet för att snabbt gå vidare till något annat. Men Kommunal vet att yrkena i välfärden inte är några enkla jobb. Tvärtom, att jobba inom vård och omsorg är ett komplext arbete, som kräver både kunskap och erfarenhet. Det finns inte en chans att erbjuda kvalitet till medborgarna utan att satsa på professionalism, kontinuitet och tid att utföra arbetet på bästa sätt. Vill de privata vård- och omsorgsföretagen behålla sin personal och sin verksamhet, och kunna stå välrustade när nästa kris kommer, så behöver de tänka om.

Kommunal kräver i årets avtalsrörelse:

• Löneökningar till alla, där de som har minst får mest.

• Ordning och reda vid individuell lönesättning med hjälp av ett skriftlighetskrav.

• Hållbara arbetstider och fredad återhämtning.

Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare

Linda Bååth, ordförande i Kommunal avdelning Västra Svealand

Artikeltaggar

AlmegaArbeteArbetsgivareAvtalCoronakommissionenJohan IngelskogKommunalLönerVårdVårdföretagarna