Hoppa till huvudinnehållet

Nya uppgifter: Det var kostnaden som satte stopp för åtgärder vid oljetanken

Publicerad:
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Johan Nilsson berättar om den inspektion man nu gjort vid oljetanken på Sveagatan.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Johan Nilsson berättar om den inspektion man nu gjort vid oljetanken på Sveagatan. Foto: Ylva Westerlund

Enligt information från Joakim Flink, som var med och jobbade då oljetanken hittades på Sveagatan så började det med slukhål runt fastigheten som skulle kontrolleras. Den plan som sen gjordes för tanken blev för dyr för fastighetsbolaget, vilket är orsaken till att hålet med tanken står öppen än idag, enligt Flink.

– Dagvattensystemet är kasst vid det där huset, det fungerar inte överhuvudtaget utan går in under källaren så de ville se om det fanns risk för sättningar, men huset står på pålar. De var där med en spolbil som skulle filma och körde ut en kamera i rören, som var skrot. Det hade börjat med rapporter från de boende om slukhål runt fastigheten. Vi skulle undersöka vad det berodde på och grävde upp och hittade den där oljetanken, berättar Joakim Flink som var med och jobbade för ettt bygg- och anläggningsföretag på Sveagatan där oljetanken tio månader senare ännu ligger i ett öppet hål i marken.

Enligt Flink luktade det kraftigt med diesel runt den.

– Det luktade rejält av eldningsolja, den var inte rengjord. Den var fylld med sand, men öppnade man manluckan slog den kraftiga oljeeldningsdoften emot en, det var inget att ta miste på. Degerforsbyggen sa att vi måste lösa det. De tog kontakt med miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen. Jag var i kontakt med LBC, men kastade över bollen till Degerforsbyggen att rodda i det för jag har inte tid att ringa runt till folk, säger Flink och fortsätter:

– Men den bovärd som jobbade då har slutat, precis som alla andra bovärdar på det bolaget. Fast det var klart allting, tanken skulle sugas torr av LBC och de skulle även ombesörja en firma som kom och hämtade den för transport till Sakab. Vad Sakab skulle ha för det vet jag inte, men torrsugningen innebar en kostnad på runt 50 000 kronor eftersom det var 16 timmars jobb, två dagar, a’ 3 000 kronor i timmen.

Järnhand

Enligt Flink var det kostnaden som gjorde att inget hände med tanken, att den fortfarande ligger där och hålet står öppet, alltså inte utredning om eventuell hantering av den, som Degerforsbyggens vd sa i vår förra artikel.

Hålet i marken nedanför en balkong i Degerfors har varit öppet i tio månader utan att någon åtgärd vidtagits.
Hålet i marken nedanför en balkong i Degerfors har varit öppet i tio månader utan att någon åtgärd vidtagits. Foto: Kajsa Juslin

– Degerforsbyggen är inget bolag som går dåligt, där finns pengar men inget som heter ”oförutsett”. Bolaget styrs med järnhand, ingen vågar ta egna initiativ så är det inte med i budgeten får de inte göra nåt. Det är synd på ett kommunalt fastighetsbolag, de behöver inte visa supersiffror, det vore bättre att se efter fastigheterna och vara rädda om de som bor där, säger Flink och fortsätter:

– Det var även tal om dränering, men det fanns det heller inga pengar till och vi fick hänga plaströr ut på backen från huset för att leda ut dagvatten från huset.

Inspektion

Vi kontaktar miljöinspektör Johan Nilsson efter att han med kollega under måndagen gjorde inspektion på platsen. Tidigare har miljö- och hälsoförvaltningen bara fått frågor kring tanken per telefon från dåvarande bovärden, efter semestern förra året, men inte varit på plats.

– Han sa att det var diesellukt där och vi sa att de får ta hand om det. Nu har vi gjort en första inspektion och kommunicerat muntligt med Degerforsbyggens representant och vi ska skriva inspektionsrapport där vi också begär åtgärdsplan, säger Johan Nilsson.

Är tanken ren kan den ligga kvar, enligt Nilsson, om inte så får allt tas om hand som oljeförorenad mark.

– Det kändes viss diesellukt från ett hål i tanken, men i gropen kändes inte mycket när vi var där. Antingen får de ta prover och visa ett resultat som säger att det inte är nåt i och runt tanken. Eller så får de behandla innehållet som att det är förorenat, i och med att de inte har dokumentation på om den är rengjord, säger Nilsson vidare.

Enligt Nilsson innebär det sistnämnda att innehållet tas bort, varefter man tar bort tanken och kontrollerar att det inte har läckt ut i marken omkring, för då får man sanera. Det får man även göra om sanden den fyllts med töms på plats, för lättare hantering av tanken, enligt Nilsson som tror att tanken fylldes med sand i början av 1980-talet, då det installerades fjärrvärme i huset.

Läs också:

Samuelsson: ”Ingen policy att vi ska suga på kronorna för bättre resultat”Grävt hål i marken har stått öppet tio månader — grannar oroas för nyfikna barn

Artikeltaggar

DegerforsbyggenEkonomiFastigheterFortum Waste Solutions OyInspektionerSveagatan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.