Hoppa till huvudinnehållet

Lärarfacket redo för fight – lämnar motbud till politikerna: ”Vi yppar inget”

Publicerad:
Lärarfacket kommer att lämna ett skriftligt bud till politiken enligt Charlie Jarl, ordförande för Sveriges lärare.
Lärarfacket kommer att lämna ett skriftligt bud till politiken enligt Charlie Jarl, ordförande för Sveriges lärare. Foto: Maiken Kettil Schough

Sveriges lärare viker inte ned sig i frågan om höjd lön. För fjärde gången har de valt att ajournera sin förhandling med Karlskoga kommun. Nu väljer lärarfacket att gå direkt till politiken.

– Vi kommer att ge ett motbud som vi lämnar skriftligen 15 juni till arbetsgivaren och som vi kommer att skicka till politiken. Det kommer att vara ett seriöst bud som vi hoppas att politiken överväger, säger Charlie Jarl, ordförande för Sveriges lärare i Karlskoga.

Förhandlingen om lärarnas löner i Karlskoga har blivit en följetong. Medan andra fackförbund ställt sig oeniga till budet på 2,2 procent väljer Sveriges lärare att fortsätta kämpa. Men vad deras bud kommer att innehålla blir en överraskning.

– Vi yppar inget om vilka bud vi kommer att ha, säger Charlie Jarl.

Det innebär att det blir upp till politikerna hur saken ska lösas. Att de nu vänder sig direkt till politiken ifrågasätter kommunalrådet Tony Ring (M):

– Det följer inte den svenska modellen, menar han och tillägger bestämt.

– Det kommer inte komma något nytt erbjudande.

Inte fel ute

Att de frångår den svenska modellen där politiken sätter budgetutrymmet och förhandling sker mellan parterna, i detta fall Sveriges lärare och Karlskoga kommun, tycker inte Charlie Jarl stämmer.

– Vi har frågat förhandlingschefen vilket mandat hon har, och då har hon svarat att det är politiken som bestämmer. Vi anser att vi inte har varit så fel ute. Vi har inte förhandlat med politiken, säger han.

Charlie Jarl anser inte heller att de är fel ute då politiken redan blandat sig i när det gäller engångsbeloppet på 5000 kronor.

– Beloppet har inte med löneöverläggningen att göra utan det är något som kommunfullmäktige har hittat på, säger han.

Det kommer inte komma något nytt erbjudande
Tony Ring (M)

Här håller inte Tony Ring med då han menar att det inte är politikens roll att vara delaktiga.

– Jag tycker att det är tråkigt att de själva försenar processen.

Ring håller fast vid det han har sagt tidigare om att inte bedöma alliansen på vad som händer i år då de inte styr med egen budget.

”Det följer inte den svenska modellen”, säger Tony Ring (M), kommunalråd om att lärarna lämnar bud till politiken.
”Det följer inte den svenska modellen”, säger Tony Ring (M), kommunalråd om att lärarna lämnar bud till politiken. Foto: Kajsa Juslin

– Bedöm oss på löneutvecklingen när vi vet hur det blir nästa år, förhoppningsvis blir det vår budget. Det kommer att finnas större möjligheter då oavsett vilken budget det blir, säger Tony Ring.

– Det kommer att se annorlunda ut vid nästa löneförhandling.

Att Sveriges lärare inte lägger ned fighten finns ett tydligt skäl till.

– Vi har frågat våra medlemmar i en enkät och 98,3 procent svarar att vi ska stå på oss. Det visar att det är en viktig fråga för medlemmarna, säger Jarl.

Han tycker att debatten som har varit har gjort skillnad på fack och på lärare som anställda. Att de skulle vara två olika grupper är något som Charlie Jarl menar blir fel.

– Det viktigast är att vi inte uppdelade, de anställda är facket och vi representerar deras talan, säger han.

Läs också:

KLART: Lärarna får engångsbeloppLärarna inte nöjda med engångsbelopp: ”Hälften går bort i skatt”Facken inte nöjda med engångsbeloppet: ”Får glasspeng till sommaren”Lärarfackets stora oro: ”Det skapar en otrygghet”Skolledarna: ”Svårt att vara stolt över att jobba i Karlskoga”Lärarna flyr Karlskoga: ”2020 var vi sämst i Sverige”

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKarlskogaKarlskoga kommunLärareLönerModeraternaPolitikTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.