Hoppa till huvudinnehållet

Löser klimatet sig själv?

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tänk att kunna få stå i syrenbersån och njuta av doften från blommorna som håller på att slå ut. Samtidigt plocka en bukett självsådda gullvivor som varje år behagar växa mellan plattorna. Försiktigt trampar vi bredvid när vi ställer dit grythyttemöbler från 1930-talet. Försommaren när den är som allra vackrast.

I år varnar forskarna för att vi får den varmaste sommaren som har uppmätts. Med risk för torka, åskväder och skogsbränder.

Vi går på tomten och undrar vart solitärbina som huserat i våra bihotell tagit vägen. Kan det vara den varierande vintern vi haft i år? Det tycks vara skralt med fjärilar också. Men det är inte bara skogsbruket och de enorma ytorna med rapsodlingar som medverkar till minskad mångfald. Vi villaägare gör det också. Välklippta gräsmattor utan doftande blommor, minimalt med buskar och träd bidrar även. För humlor och andra pollinerande insekter är en välansad gräsmatta utan mångfald en öken. Pollinerande insekter är mycket värdefulla. De representerar också ett stort ekonomiskt värde. Hur stor är risken att våra fruktodlare får göra som i Kina där man går med pensel och pollinerar fruktodlingar och grönsaker?

Forskarnas farhågor för värmebölja i sommar kan bli ett problem. Med värmebölja definierar SMHI ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader Celsius minst fem dagar i sträck.” Förra sommaren dog flera tusen människor i Europa på grund av extrem värme. Höga sommartemperaturer är ett hälsoproblem. Speciellt för äldre.

Tätbebyggelse, särskilt i större städer, förstärker effekten av värmeböljor som man väntar ska bli vanligare på grund av klimatförändringarna. Då har vi ytterligare en sak att tänka på i dessa elkostnadstider. Behovet av luftkonditionering ökar. Med ett ökat tryck kommer tillförlitligheten till elförsörjningen att minska. Det blir extra kostnader om man ska garantera att städerna klarar olika typer av klimat som myndigheterna inte alls är rustade för menar en av Lunds forskare, professor Vahid Nik. Han säger vidare i Forskning och Framsteg att de vet att klimatförändringarna pågår men de vet ännu inte vad man behöver ta hänsyn till när städerna ska utformas.

Jag har skrivit det flera gånger förut att politiker på alla nivåer måste våga ta tuffa politiska beslut för att styra upp åtgärder med de kunskaper som finns i dag för att förbereda oss alla på klimatförändringarna. I dag säger forskarna att vi har dålig beredskap för att möta de problem som kommer och det blir inte bättre av att både politiker och allmänhet stoppar huvudet i sanden och tror att planeten eller himlens fader ska lösa detta åt oss.

Solveig Olsson

Klimatnätverket

Artikeltaggar

Mänskligt