Hoppa till huvudinnehållet

Samuelsson: ”Ingen policy att vi ska suga på kronorna för bättre resultat”

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Örjan Samuelsson (S), som var Degerforsbyggens ordförande tills för några dagar sedan, tycker det är tråkigt att oljetanken fallit mellan stolarna.
Örjan Samuelsson (S), som var Degerforsbyggens ordförande tills för några dagar sedan, tycker det är tråkigt att oljetanken fallit mellan stolarna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Tjänstemännen har en budget att jobba på och det är viktigt för dem och det tycker jag det ska få vara. Däremot är det tråkigt att det här fallit mellan stolarna, det skulle ha varit åtgärdat, säger Örjan Samuelsson (S), avgående ordförande i Degerforsbyggens styrelse, som kommentar till historien om oljetanken som hittades i marken för tio månader sen på Sveagatan.

Nya uppgifter: Det var kostnaden som satte stopp för åtgärder vid oljetanken

Nyligen hölls årsstämma i Degerforsbyggen och Anna Nordqvist (M) tillträdde som ny ordförande. Örjan Samuelsson satt dock som ordförande när tanken hittades och fram tills för några dagar sedan och sitter fortfarande med i styrelsen.

Samuelsson känner inte till mer än det han läst i vår artikel om oljetanken, sådana ärenden sköts av tjänstemän. Men han bemöter det Flink säger, att fastighetsbolaget måste visa supersiffror:

– Bolaget behöver inte visa jätteresultat men det måste bära sig självt. Det är en grundförutsättning för att generera kapital till kommunen. Men nån linje att hålla i kronorna för att visa bättre resultat är taget rakt ur det blå. Däremot i större projekt, som riskerar gå över budget, så säger man rakt ja eller nej styrelsen. Det är inget konstigt med det, det är så man jobbar i aktiebolag och med det stora kapital vi förvaltar.

– Men vi har ingen policy att vi ska suga på kronorna för bättre resultat, tvärtom ska vår kommun i den här situationen vara nöjda att vi kan vara med bidra till verksamheten, eftersom vi har utdelningsförfarande, säger Samuelsson.

Mellan stolarna

– Jag tror inte att det saknats pengar, möjligen att det för ögonblicket är trångt i budgeten. Underhåll och skötsel går efter plan som vi följer nogsamt, säger han vidare.

Han pratar om att vissa saker varit svåra att genomföra under pandemin, men att man flyttat över saker till kommande år och han upplever att oljetanken i det hamnat mellan stolarna.

Så bolaget styrs inte med järnhand?

– Jag kan uttrycka största förtroende för tjänstemannaledningen. Men företaget har genomgått en stor omvandling och utveckling, exempelvis har vi arbetat fram en affärspolicy och jobbat igenom ägardirektiv för både Degerforsbyggen och Degerfors Industrihus. Vi har jobbat hårt med att sätta rätt man på rätt plats, svarar Samuelsson och tillägger:

– Det som skett är för bolagets bästa, vi har jobbat igenom personalorganisationen och i någon mån innebär det förändrade arbetsuppgifter som alla kanske inte känner sig så bekväma med. När man jobbar med utvecklingsfrågor finns alltid de som känner att de är klara och måste gå vidare, men ingen har tänkts bort från sin tjänst.

Hyresgästernas bästa då?

– Vi vill jobba ekonomiskt, socialt och fysisk hållbart med den verksamhet vi sysslar med. Allt sker med hyresgästerna, som vi är till för, i fokus. Både för att kommunen har gett oss det uppdraget och för att det är det enda raka i allmännyttig verksamhet.

Grävt hål i marken har stått öppet tio månader — grannar oroas för nyfikna barn

Artikeltaggar

AktiebolagBudgetarDegerforsDegerforsbyggenEkonomiStyrelserSveagatanÅtgärderÖrjan Samuelsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.