Hoppa till huvudinnehållet

Ska inte slippa dåligt samvete

Publicerad:
Foto: Hasse Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att mamma dricker ett glas vin nån gång emellanåt – gör det någon skillnad för ammande barns hälsa?

Nej, frågan är inte om vi inte föredrar att den med ansvar för spädbarn håller sig spiknyktra för att inte tappa vare sig omdömet eller förmågan att hantera en spädis växlande behov – utan just detta: påverkar alkoholen från ett glas vin ett ammande barns hälsa negativt?

Nej, säger Livsmedelsverket. Alkohol har förvisso inga positiva hälsoeffekter, men forskningen påvisar inga medicinska risker för barnet om den som ammar dricker måttligt, slår man fast.

Där har vi ett svar. Sen får du såklart fortfarande TYCKA att det är viktigt att föräldrar håller sig nyktra ändå, men att låta ett barn dricka bröstmjölk från nån som tagit ett glas vin till maten är inte farligt.

Men när de nordiska näringsrekommendationerna nu uppdateras, lutar det åt att man går tillbaka till gamla råd om att helt avstå från alkohol under amningen – trots att underlaget fortfarande slår fast att det inte finns några indikationer på att ett glas vin eller två medför risk för barnet.

Så nu diskuteras frågan nu högt och lågt i sociala medier och inom professionen – där slutsatser dras kanske lite mer utifrån vad debattörerna tycker och känner snarare än vad som kan ledas i medicinskt bevis.

För egen del tar jag till mig kommentaren från Viktor Ahlqvist, doktorand med inriktning på hälsa under graviditet vid Karolinska Institutet, mest.

– När det inte finns någon evidens att tala om blir risken att man bara skuldbelägger kvinnor, säger han till SVT Nyheter.

Är det något vi tenderar att göra precis hela tiden, så är det att skuldbelägga kvinnor. Speciellt när de får barn.

Gravida som inte ”äter rätt”. För lite rätt fisk eller för mycket fel fisk, eller en ostbit, eller för lite mineraler. Gravida som går upp för mycket i vikt – och de som går upp för lite. Gravida som inte motionerar tillräckligt mycket – eller tränar för hårt.

”Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa”, dundrar Livsmedelsverket.

Ingen gravid ska slippa ett ständigt dåligt samvete! Sen tar det ny fart efter förlossningen.

Då får man räkna med kritik för att barnen ammas på ett café bland folk, vissa tycker ju det är lite läskigt att behöva se när någon annan äter.

Mammor som INTE ammar får räkna med en anstormning av kritik, alldeles oavsett anledningen bakom detta. Vet de inte att bröstmjölk innehåller jätteviktiga saker?

Det är ingen hejd på allt vi bara känner att vi MÅSTE påpeka för nyblivna mammor att de gör fel. Denna vandrande hormonexplosion, som redan har utmaningen i att försöka hantera en skrikande klump som varken klarar sig själv en enda minut och inte heller kan anklagas erbjuda ett stimulerande utbyte.

Och sen motiverar vi skuldbeläggandet med att det ”bara är för barnet bästa”. Struntprat.

Artikeltaggar

AlkoholAmningGraviditetLivsmedelsverketSamhälleVin