Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare BIK-tränaren flyttar utomlands: ”Mitt livs chans – är så jäkla glad”

Publicerad:
Niklas Czarnecki som assisterande tränare i Vita Hästen 2020. Foto: MAXIM THORE

Niklas Czarnecki flyttar utomlands för första gången i karriären. Czarnecki ska coacha italienska mästarlaget HC Varese kommande säsong.

– Det är mitt livs chans. Jag är så jäkla glad, säger den tidigare BIK-tränaren.

Czarneckis senaste hockeyjobb var som assisterande tränare i moderklubben Västerviks IK 2021–2022.

Parterna gick, efter meningsskiljaktigheter, skilda vägar efter den säsongen. Czarnecki hade utstått anonyma hot under en längre tid och kände att han inte hade fått tillräckligt med stöd från klubben.

– Jag har släppt det och gått vidare i livet, säger Czarnecki om den tuffa tiden.

– Jag har lärt mig att som offentlig person kan man bli ett offentligt villebråd och det kan ta oerhörd spridning.

”Det som jag älskar”

Czarnecki, 57, har jobbat som trygghetsvärd på en gymnasieskola under det senaste året. Han har trivts bra med det, men bestämde sig för någon månad sedan för att satsa mot ett nytt hockeyuppdrag.

– Det är det som jag brinner för och har kunskap i. Det här året har gjort att jag kände att jag ville fortsätta med det som jag älskar och har hållit på med i hela mitt liv.

Czarnecki har 19 svenska säsonger som tränare och sportchef bakom sig enligt statistiksajten eliteprospects.com. Nu ser han mycket fram emot att få testa sitt ledarskap utomlands för första gången.

– Klart det är få förunnat att få chansen att åka utomlands. Det är inte många svenska tränare nere i Europa. Det är en oerhört tuff konkurrens om de här jobben. Därför känner jag ju att det här är mitt livs chans.

Ettårskontrakt

Den tidigare BIK-tränaren berättar att han nobbade svenska hockeyalternativ för att i stället skriva på för HC Varese.

Kontraktet är skrivet på ett år och innebär att Czarnecki blir huvudtränare för första gången sedan han, mot alla odds, räddade kvar BIK utan kval 2017–2018.

– Det blir en utmaning till, en livsutmaning att klara det här. Det gäller att vara på tå och inte bara med hockeyn.

Hur är din italienska?

– Jag har ingen italienska! Vi kan börja där, säger Czarnecki med ett skratt.

– Det lär bli engelska.

Varese ligger i norra Italien, nära gränsen till Schweiz, och det är en framgångsrik klubb Czarnecki kommer till.

Det italienska hockeysystemet är uppbyggt som så att de italienska lagen i internationella Alps Hockey League gör upp om det nationella mästerskapet (Serie A) parallellt med deltagandet i ”Alpligan”.

Ska leda föryngring

HC Varese vann Serie B, den högst rankade ligan under Alps Hockey League och medföljande Serie A, den gångna säsongen och blev dessutom italienska cupmästare.

HC Varese står inte registrerat för spel i Alps Hockey League 2023–2024, utan verkar spela vidare i Serie B.

– Dom är inne i en liten process där dom vill spela sina yngre spelare, föryngra laget. Det är där dom tycker att jag passar in. Man vill alltid vinna, men guldet kanske inte är prio ett för klubben den här säsongen.

Men är inte du sugen på att dryga ut cv:t med ett italienskt guld?

– Jo, jag hoppas verkligen att det ska gå bra. Det ska bli skitkul att sätta sig in i allt och jag vill tro att jag har väldigt mycket att bidra med.

Czarnecki om BIK och Karlskoga

– Min son, Leo föddes där, och jag har väldigt många goda vänner i Karlskoga. Jag blev bjuden på ”Cribbes” tröjhissning. Det betydde väldigt mycket och jag fick träffa alla igen.

– Jag minns också alla goda resultat under de fyra första säsongerna plus resan vi gjorde 2017–2018. Det var som en saga, kan man säga. Vi låg sist i 39 omgångar, passerade två lag i 52:a och klarade det.

– Det är trevliga människor som alltid ställer upp för sitt lag och sin förening. Det är hög kravställning, men samtidigt en utvecklande miljö. Man hör ofta uttrycket att det sitter i väggarna. Det gör det så klart inte, utan det sitter i människorna som trivs och blir kvar över tid.

Artikeltaggar

HC VareseIshockeyNiklas Czarnecki

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.