Hoppa till huvudinnehållet

Fem miljoner kronor till forskning om psykisk ohälsa

Publicerad:
Depression hos äldre är en underbehandlad grupp i samhället. Foto: Tinpixels

En forskargrupp som samarbetar med Region Örebro län har beviljats bidrag för fortsatt forskning kring psykologisk behandling av depression hos äldre.

– Det känns otroligt viktigt, säger forskargruppsledaren Mattias Damberg i ett pressmeddelande.

Forskargruppen DepActive har beviljats fem miljoner kronor av forskningsrådet Forte för att fortsätta forska kring psykologisk behandling av depression hos äldre inom primärvården. Depression är en stor folkhälsoutmaning och man ser ett stort behov av effektiva behandlingsmetoder som kan sättas in så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet.

I en studie som forskarna bedriver ska effekten av telefonbaserad beteendeaktivering utvärderas och på så vis minska depression hos patienten. Beteendeaktiveringen ska vara såväl fysisk som social.

Forskargruppsledaren Mattias Damberg hoppas att projektet kan bidra till att fler äldre med depression får tillgång till psykologisk behandling.

– Det känns otroligt viktigt eftersom äldre med depression är en underbehandlad grupp i samhället, menar Damberg.

Det här är Forte

Forte är ett forskningsråd och en myndighet under Socialdepartementet, som varje år delar ut bidrag till forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd.

Artikeltaggar

DepressionForskningPsykisk ohälsaRegion Örebro länSocialdepartementetVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.