Hoppa till huvudinnehållet

Kommunbudgeten: Inga stora satsningar men lådcyklar och mensskydd

Publicerad:
Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M) tycker inte budgeten känns rolig, men ser ändå ett par satsningar de är nöjda över.
Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M) tycker inte budgeten känns rolig, men ser ändå ett par satsningar de är nöjda över. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Inga direkta sparkrav på nämnderna. Men heller inget utrymme för några större satsningar, då investeringstaket sänkts med runt 62 procent. Så skulle man kunna sammanfatta Degerfors kommuns budget för nästa år.

Driftbudget 2024

Kommunstyrelsen 79 267 000 kronor

Kommunstyrelsen oförutsett 1 000 000 kronor

Bygg- och miljönämnden 146 000 kronor

Servicenämnden 23 901 000 kronor

Kultur- och utbildningsnämnden 220 600 000 kronor

Kultur- och utbildningsnämnden gymnasiet 61 733 000 kronor

Socialnämnden 282 693 000 kronor

Finansförvaltningen 3 900 000 kronor

Summa cirka 674 miljoner kronor

– 2023-24 är svåra år i kommunsverige och i princip lägger vi en nollbudget 2024, endast ett resultat på 100 000 kronor, säger Degerfors kommuns ekonomichef Per Nordin.

Det svåra läget tillskrivs bland annat högre räntor och stigande kostnader, befarat minskad sysselsättning som ger svaga skatteintäkter, även det geopolitiska läget som ger andra prisbilder och förutsättningar för handeln, liksom demografisk utveckling med allt fler äldre och färre i arbetsför ålder.

I Degerfors dras man också med rejäla underskott på socialnämnden sedan flera år och även i år lutar prognosen mot ett minus i socialnämnden på 20 miljoner kronor som de måste jobba med för att få ned. Besparingsåtgärder har också beslutat, i det som kallas Färdplan 2030.

Degerfors kommun har baserat budgeten på en befolkningssiffra om 9 500 personer.

Lönerna

Man lägger sig på en lägre nivå än SKR (Sveriges kommuner och regioner) rekommenderar vad gäller uppräkning av löner. Här lägger man ribban vid 3 procent, det rekommenderas 3,7 procent.

– Vi ligger ändå högre jämfört med kringliggande kommuner som ligger på runt 2,5 procent, men det gör 3 miljoner kronor och tillsammans med ett par andra åtgärder gör det att vi slipper ha riktade sparkrav, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V).

– Nämnderna har det nog kämpigt ändå, fyller vice ordförande Anna Nordqvist (M) i.

– De fackliga organisationerna har ställt sig bakom budgeten, men Skolledarna hade synpunkter på lärarlönerna, säger Mylly.

Dras tillbaka

Andra saker man gör för att slippa riktade sparkrav är att fritidsbanken, som skulle öppnas 2024 flyttas fram till 2025, vilket gör 2,1 miljoner kronor.

– Resursenheten på serviceenheten lyfts bort, på det tjänar vi 1,6 miljoner kronor. Där har vi pratat med de som har Kvarnberg och deltagarna kan flyttas över dit, så de blir inte arbetslösa och många av dem som är där har varit där tidigare. Jättetråkigt, men vi måste skära där det gör minst ont, säger Mylly.

Om de bara flyttas, var tjänar ni 1,6 miljoner då?

– Det tjänar vi på två handledare som är anställda på resursenheten, sen är det lite utbildningar och fordon också. Pengarna kom från kommunstyrelsen för vi ville ha snurr på stegförflyttning till egen försörjning. Sen hade de även fått 600 000 kronor i extraanslag för att anställa en extra anställningskonsulent, vilket vi också plockar tillbaka. Socialen får avgöra om de ska behålla tjänsten eller plocka bort den, svarar Mylly.

Köper inte Coophus

Investeringsbudgeten per styrelse och nämnd för de kommande åren är osäker, enligt Mylly och Nordqvist som flaggar för att det kan bli ändringar redan i höst, men säger samtidigt att förutsättningarna kan ändras i såväl negativ som positiv riktning.

– I höst kan det därför finnas möjlighet att revidera investeringarna om det ser bättre ut och om det är satsningar som vi gemensamt politiskt anser viktiga, säger Nordqvist.

Investeringsramar 2024

Kommunstyrelsen 13 025 000 kronor

Bygg- och miljönämnden -

Servicenämnden (skattekollektivet) 18 815 000 kronor

Kultur- och utbildningsnämnden 3 829 000 kronor

Socialnämnden 838 000 kronor

Summa 36 507 000 kronor

Investeringsnivån är satt till drygt 36 miljoner kronor, mot 96 miljoner som det fanns äskanden på, och ligger på ungefär samma nivå de kommande åren.

En investering som man plockar bort är köp av Coophuset, om vilket man kan läsa i en separat artikel.

– Så vi har dragit in på investeringar, värderar Stora Valla, arrenden ses över och organisation, vi effektiviserar samtidigt som vi ändå höjer kvaliteten, och det blir inga stora särskilda satsningar förrän vi ser hur ekonomin utvecklas resten av året. Det vi lägger fram är ett stålbad, men vi har lyckats att inte ge direkta spar för nämnderna, som har det nog tufft ändå, säger Nordqvist.

– SKR säger att det är katastrof, det saknas 28 miljarder i kommun- och regionsektorn, säger Mylly.

– Det är ingen roligt budget och det krävs politiskt mod för att lägga så stram budget, men vi måste ta ansvar i rådande ekonomiska läge, säger Nordqvist.

– Men vi får inte se allt i dunkel utan måste ha en strimma hopp. Ett plus är att det i alla fall blir lådcyklar på förskolorna, det är ett bra koncept även att använda inom äldreomsorgen, men främst i förskolan, säger hon vidare.

– Så blir det mensskyddsapparater på alla arbetsplatser och skolor. Vår ambition är att när vi får råd ska alla få gratis mensskydd i kommunen, det är en jämställdhetsfråga, säger Mylly.

Yrkanden

Socialdemokraterna och Centerpartiet hade tilläggsyrkanden till budgeten, liksom Miljöpartiet.

Miljöpartiet yrkade bland annat att 300 000 kronor satsas på energi- och klimatarbete under 2024 utöver redan planerade åtgärder. Pengarna tycker de ska tas från posten Degerfors 100 år och menar att det i sin tur är en satsning på Degerfors kommande 100 år.

Förändring från ingående budgetram i kronor

Kommunstyrelsen +3 723 000

Bygg- och miljönämnden +3 000 kronor

Servicenämnden +1 069 000

Kultur- och utbildningsnämnden +6 923 000

Kultur- och utbildningsnämnden, gymnasiet +2 491 000

Socialnämnden +9 615 000

Finansförvaltningen -686 000

S och C yrkade att 1,2 miljoner kronor flyttas över till socialnämnden för två tjänster. Den ena med inriktning på att utveckla och effektivisera socialtjänstens verksamhet och den andra till att förbättra arbetsmiljön och bidra till att socialförvaltningen i Degerfors ses som en attraktiv arbetsplats.

De yrkade också att pengar som avsatts för Degerfors 100-års jubileum överförs till kommunstyrelsens anslag för oförutsedda samt att 2 miljoner kronor minskas på investeringen för park och skog och flyttas över till kultur- och utbildningsförvaltningen för att stärka upp satsningen på skolans inre och yttre miljöer.

Inget av yrkandena gick igenom, mot vilket motionärerna reserverade sig.

Men i övrigt ställde sig samtliga partier i kommunstyrelsen, utom SD, bakom budgeten. Sverigedemokraterna avstod från att rösta på budgeten, de finner för mycket vara osäkert.

Kommunfullmäktige behandlar budgeten i mitten av juni.

Skulle sänka skatten 2024 — hur blir det med det?River ”med sorg” upp tidigare beslut att köpa Coophuset

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBudgetarCenterpartietDegerforsDegerfors kommunKommunstyrelsenMiljöpartietNämnderPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.