Hoppa till huvudinnehållet

Skulle sänka skatten 2024 — hur blir det med det?

Publicerad:
Anna Nordqvist (M) har tidigare föreslagit att skatten ska sänkas inför budget 2024 som vi nu står inför.
Anna Nordqvist (M) har tidigare föreslagit att skatten ska sänkas inför budget 2024 som vi nu står inför. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Skatten i Degerfors höjdes inför budget 2021 med 70 öre, till nuvarande 23 kronor. Året därpå ville Moderaterna ha en progressiv sänkning och återgå till tidigare skattesats 2024. Hur blir det med sänkningen, när vi nu står inför det året?

Kommunbudgeten: Inga stora satsningar men lådcyklar och mensskydd

Endast 29 av landets 290 kommuner har högre skattesats än Degerfors kommun och företrädesvis är det Norrlandskommuner. I Degerfors ligger den på 34,55 procent, vilket är en procentenhet högre än Karlskoga. Av kommuner som har högre skattesats är det endast Hammarö som ligger i geografisk närhet, där ligger den på 34,60 procent.

Högst är den i Dorotea där den ligger på 35,15 procent och lägst i Österåker, där den är på 28,98 procent.

När skatten i Degerfors höjdes med 70 öre inför budget 2021 så reserverade sig såväl Anna Nordqvist (M) som Birgitta Höijer (C) och Peter Nyström (SD).

Ville sänka

Även inför budget 2022-2024 reserverade sig Anna Nordqvist (M), som nu är vice ordförande i kommunstyrelsen, och anförde: ”Vi föreslår mot föreslagen skattesats istället en progressiv skattesänkning för att återgå till tidigare skattesats på 22.30 senast 2024”.

Håller du inte fast vid det nu?

– Tyvärr ser vi inga möjligheter till att sänka skatten 2024 med tanke på de utmaningar med hög inflation, ökade löne- och pensionskostnader och det underskott som vi nu står i. Det vore inte ansvarsfullt att 2024 sänka skatten då det skulle medföra ytterligare stora besparingar på kärnverksamheten; skola, vård och omsorg, där läget redan nu ansträngt, säger Nordqvist och tillägger:

– Vi har självklart fortsatt förhoppningar om att alla de åtgärder vi nu vidtar för att nå en ekonomi i balans och att genom den strikta, ansvarstagande budget vi nu framför, ska leda till en möjlig skattesänkning för Degerfors invånare senast 2026.

Kommunstyrelsen beslutade föreslå kommunfullmäktige oförändrad skattesats nästa år och även i planen för de två efterföljande åren. Fullmäktige beslutar om såväl skattesats som budget på sitt möte nu i juni.

Artikeltaggar

Anna NordqvistBeslutBudgetarDegerforsDegerfors kommunKarlskogaKommunstyrelsenModeraternaPolitikSkatter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.