Hoppa till huvudinnehållet

Seniorer tar ton – protesterar mot nedläggning av sin restaurang

Publicerad:
Seniorerna i östra stadsdelen erfar att deras restaurang på Bergmästaren är hotad sedan de fått besvara en enkät. De har skickat in en protest med drygt 100 namnunderskrifter mot en eventuellt nedläggning. Foto: Alexander Carlsson

Enligt vad seniorerna i Karlskogas östra stadsdel erfar hotas nu deras restaurang Bergmästaren av nedläggning. Nu går de gemensamt ihop med en skrivelse och protesterar mot åtgärden.

Nyligen inkom ett brev till politiker och tjänstemän i Karlskoga kommun med en protest mot eventuell nedläggning av restaurang Bergmästaren i Sandviken. Med brevet bifogades ett drygt hundratal insamlade namnunderskrifter.

Upprinnelsen till brevet och namnunderskrifterna är att boende i området har fått besvara en enkät om just behovet av restaurangverksamhet för seniorer på Bergmästaren.

En av anledningarna som angetts till att man att kommunen överväger att stänga verksamheten är det få antal personer som idag äter i restaurangen. Något som seniorerna på plats tror sig ha en förklaring till.

”Vi anser att pandemin är orsaken till det. Innan utbrottet var det många som åt i restaurangen och vi tror inte att alla vet om att det är öppet nu igen", skriver de i sitt brev.

Att restaurangens vara eller icke vara utreds bekräftas av tjänstemän på kommunen.

– Vi på förvaltningen fick i december uppdraget av nämnden att utreda de ekonomiska förutsättningarna för Bergmästaren, säger Maria Sjödahl Nilsson.

Social samvaro

Förvaltningen har sett över portion- och personalkostander samt kostnader för lokalerna.

– Utifrån det har vi lämnat en tjänsteskrivelse till nämnden som de ska bereda och sen ta upp för beslut, säger Sjödahl Nilsson.

Seniorerna vill till kommunens beslutsfattare förmedla vikten av att få ha kvar sin restaurang. Även om den goda och näringsriktiga maten är bra för hälsan och det fysiska välmåendet betyder restaurangen så mycket mer.

Den sociala kontakten och samvaron man får med andra lyfts fram som den allra viktigaste orsaken.

"Efter maten blir det alltid gemensam kaffestund där vi får möjlighet att prata om händelser, från då och nu. För många skulle detta utebli om inte restaurangen fanns”.

Diariefört protesten

De menar att med en nedläggning är det stor risk att många skulle gå miste om den sociala delen som möten på plats ger. Och att man istället skulle bli sittandes med sin matlåda ensam i en lägenhet.

Även om man med en pension inte har möjlighet att gå och äta på restaurangen varje dag, speciellt med det ekonomiska läget som råder, så är det deras fulla övertygelse att många gärna går till dukat bord emellanåt.

– Det är en fin samvaro som vi har, säger en av de protesterande.

”Låt oss behålla vår restaurang”, skriver de på sista raderna i sin skrivelse.

Brevet och alla namnunderskrifter från seniorerna är skickat till Karlskoga kommun den tolfte maj och blev diariefört tre dagar senare.

Nämndens ordförande svarar om restaurang Bergmästaren

Artikeltaggar

FörvaltningKarlskogaKarlskoga kommunNämnderNedläggningarPolitikRestauranger

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.