Hoppa till huvudinnehållet

Svarar om Bergmästaren: ”Kan inte ha verksamheter som går med underskott”

Publicerad:
Amanda Lindgren (M) berättar att man gett förvaltningen i uppdrag att se över de ekonomiska förhållandena på restaurang Bergmästaren. Foto: Kajsa Juslin

Nämnden gav sin förvaltning i uppdrag att se över kostnader och besöksantal. Nu har en skrivelse lämnats över och nämnden förväntas fatta beslut om restaurang Bergmästarens framtid den 14 juni.

Seniorer tar ton – protesterar mot nedläggning av sin restaurang

Folkhälsonämndens ordförande Amanda Lindgren (M) berättar att man under onsdagens förmiddag haft ärendet uppe för beredning.

Närmast ska hon ta upp det med Alliansgruppen och sedan ska beslut om restaurang Bergmästarens framtid beslutas när Folkhälsonämnden har möte den 14 juni.

Lindgren menar att det ännu inte finns någon färdig handling till nämnden utan att det är förvaltningens arbetsmaterial som man idag tagit del av, och listan med namnen på de som vill ha kvar sin restaurang.

– I och med att det kommit in namnunderskrifter så är det förstås ett ärende som berör många, även om det inte är många som äter, något som framkommer tydligt i skrivelsen där det framkommer att det är 8-9 personer per dag, säger Lindgren.

Kan du säga något om vad din uppfattning om utfallet är?

– Det är svårt att säga hur vi ska ta ställning till det och egentligen vill jag inte kommentera så mycket alls eftersom vi inte pratat om det i alliansen än.

Seniorerna nämner att pandemin är orsaken och ber om en tidsfrist att försöka få upp antalet besökare, har ni tänkt ur det perspektivet?

– Nu vet jag inte hur många som åt där före pandemin, men varför utredningsuppdraget kom var för att man under föregående år gjorde ett budgetunderskott. Och vi kan inte ha verksamheter som går med underskott utan att se över dem, säger Lindgren.

Med tanke på att du nämner det låga antalet gäster, ska man tolka det som att du tror att den kommer stängas?

– Jag har i nuläget svårt att kommentera om vi kommer landa i att den läggs ner, men jag har svårt just nu ur ett rättviseperspektiv att se att restaurangen kan vara kvar i den form som den är idag.

Men kan man se att det finns ett socialt värde och inte inte enbart ur ett ekonomiskt perspektiv att ha Bergmästaren kvar?

– Absolut, så är det. Och det är det som vi nu måste ta ställning till, avslutar Lindgren.

Artikeltaggar

Amanda LindgrenBeslutFörvaltningModeraternaNämnderPolitikRestauranger

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.