Hoppa till huvudinnehållet

Utlandsbesök med antimobbning i fokus: ”Eleverna här är mer avslappnade”

Publicerad:
Simone Ganci, läraren Alparslan Uysal och Klara Despotovikj uppskattar Degerfors fina natur.
Simone Ganci, läraren Alparslan Uysal och Klara Despotovikj uppskattar Degerfors fina natur. Foto: Julia Olsson

Stora Vallaskolan gästades av elever från olika delar av Europa för att diskutera mobbning.

12-åriga Klara Despotovikj från Makedonien är en av flera elever som tagit del av diskussionerna.

– Vi har pratat om hur man förebygger mobbning och vad man kan göra om man blir mobbad, säger hon.

Under veckan har Stora Vallaskolan i Degerfors haft storbesök i samband med EU-projektet Erasmus +, som syftar till att skolor i Europa ska lära sig av varandra.

I söndags anlände elever och lärare från Turkiet, Makedonien, Spanien och Italien, som skulle spendera de närmsta dagarna i både Karlskoga och Degerfors, tillsammans med elever från Stora Vallaskolan.

Under besöket har eleverna inte bara fått lära känna Sverige och varandra, de har även diskuterat mobbning, som också är en del av projektet.

– Vi har pratat om hur man förebygger mobbning men också hur man hanterar det när det väl händer. Vi har också pratat en hel del om mobbning som sker online, berättar 12-åriga Klara Despotovikj, som har rest från Skopje, Makedonien.

Eleverna har också tagit del av vänskapsfrämjande aktiviteter. De har bland annat fått besöka Boda Borg, något som var väldigt uppskattat av både elever och lärare.

Under onsdagen pärlade eleverna armband.
Under onsdagen pärlade eleverna armband. Foto: Julia Olsson

– Jag har aldrig gjort något liknande så jag tyckte att det var väldigt roligt, berättar Simone Ganci , från som kommer från Cinisi, Italien.

Tacksam

Något som de flesta besökande eleverna är överens om är den fina naturen och skolan.

– Den är mycket större än skolan vi har. Eleverna här är mer avslappnade och de är väldigt vänliga och inkluderande, säger Klara.

Trots deras unga ålder verkar kommunikationen mellan eleverna inte vara ett problem och många av eleverna har funnit ny vänskap.

Ida Karlsson och Elsa Dahlsberg är engagerade i elevrådet och har sett till att eleverna trivts bra under sitt besök.

– Det här projektet är jättebra för både mig personligen, men också för skolan. Man blir också lite extra tacksam för det man har och inte, säger Elsa.

Renare luft

Alparslan Uysal, lärare från Turkiet är här på sitt andra besök och den här gången fick han uppleva Sveriges bättre sida.

– Jag var här i december så det är trevligt att se all grönska och uppleva lite varmare väder, säger han och skrattar.

Han berättar även att han uppskattar Degerfors rena luft.

– I Turkiet har vi mycket föroreningar i luften, men här kan man verkligen känna den friska luften.

Men det är inte bara luften som Alparslan Uysal har uppmärksammat, han berättar också att skolorna är väldigt annorlunda.

Eleverna delade ut armband med ”Erasmus” skrivet på de.
Eleverna delade ut armband med ”Erasmus” skrivet på de. Foto: Julia Olsson

– Det är inte lika många elever i klasserna i Sverige som vi har i Turkiet, vilket gör att det blir mycket lugnare både under lektion, men också på rasterna. Det är stor skillnad. I Turkiet är det många som delar samma skolgård och då blir det väldigt livat.

Initiativtagaren och läraren Ida Roman berättar att hon är nöjd med besöket och elevernas engagemang.

– Det är ju väldigt roligt att göra något som bryter av i det vanliga skolarbetet. Vi märker att besöket väcker nyfikenhet och intresse, både bland lärare och elever på skolan, så det är ju väldigt uppskattat. Det känns också som att den här gruppen har gått bra ihop med varandra, säger hon.

Projektet avslutades med ett besök till Sverige huvudstad innan det är dags för de flesta eleverna att resa hemåt igen under helgen.

Artikeltaggar

CinisiDegerforsEULärareMakedonienMobbningSkola och utbildningSkolorStora VallaskolanTurkiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.