Hoppa till huvudinnehållet

Dyrare vatten nu så hushållen slipper chockhöjning sen

Publicerad:
Den nya råvattentäkten ger dyrare vatten i för hushållen i Karlskoga. Genrebild.
Den nya råvattentäkten ger dyrare vatten i för hushållen i Karlskoga. Genrebild. Foto: Lars Nyman

Invånarna ska finansiera att Alkvettern blir kommunens nya huvudsakliga dricksvattenkälla. Det gör att VA-taxan nu höjs för hushållen i Karlskoga. Höjningen görs nu för att ”skona” de med kommunalt vatten.

– För ett normalhushåll blir det några tior i månaden, säger Tony Ring (M), kommunalråd.

I januari beslutade kommunfullmäktige att Alkvettern ska bli kommunens primära råvattentäkt och där kommunen får sitt dricksvatten. För närvarande är det Timsälven som förser kommunen med vatten.

I rapporten som Karlskoga energi och miljö gjorde kom man fram till att den exploatering som skett eller kommer att ske på industriområdet i Kilsta inte gör att platsen kommer att vara ett vattenskyddsområde.

De skriver följande:

”Detta gör det nuvarande intaget mindre lämpligt.”

I rapporten skriver utredarna att det kan bli svårt att rena vattnet i den nuvarande vattentäkten, Timsälven, från till exempel PFAS.

För ett normalhushåll blir det några tior i månaden
Tony Ring (M)

Trots att projektet inte är redo att dras igång, och inte på långa vägar är färdigt, kommer höjningen ske från och med första juli i sommar.

– Vi kan vänta och ta ut hela kostnaden när det är färdigt, men då skulle det bli en chockhöjning. Vi buffrar för ha resurser. Så här får vi en linjär utveckling över tid, säger Tony Ring.

Kommunal verksamhet inom vatten och avlopp måste vara affärsmässig och skall vara till självkostnadspris. De extra pengar som höjningen innebär på fem procent kommer att sättas i en fond för senare användning. Kostnadshöjningen för ett vanligt hushåll landar på cirka 49 kronor inklusive moms. Det ger fem miljoner kronor extra och kommunen konstaterar att höjningen snarare är i lite för låg än för hög.

– Alkvettern skulle ha varit en extra råvattentäkt men nu gör vi tvärt om, säger Tony Ring.

Läget för Alkvettern menar han är bra.

– Den är lätt att koppla på med de ledningar som ska dras. Kommunen har en bra vattentillgång och bättre än andra platser i regionen. Vi tar höjd för framtiden och för en god vattentillgång.

Att taxan höjs nu utesluter inte framtida höjningar när projektet är färdigt. Då kan det bli tal om en prisförändring igen. Beslutet om höjd taxan ska tas vid nästa kommunfullmäktigesammanträde 20 juni. Byggstart planerades i januari till 2026 eller 2027 och kostnaden har beräknats till cirka 152,6 miljoner kronor, plus eller minus 15 procent.

Artikeltaggar

AlkvetternDricksvattenHushållKarlskogaKommunalMiljöModeraternaSamhälleTimsälvenTony RingVAVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.