Hoppa till huvudinnehållet

Frågan om tankbil i Åtorp lever – namnlista överlämnad

Publicerad:
Namninsamlingen för en ny tankbil till brandstationen i Åtorp lämnades över till räddningschefen Peter Backman av Birgitta Höijer (C) från Degerfors kommun.
Namninsamlingen för en ny tankbil till brandstationen i Åtorp lämnades över till räddningschefen Peter Backman av Birgitta Höijer (C) från Degerfors kommun. Foto: Ylva Westerlund

Centerpartiet i Degerfors har genom Birgitta Höijer (C) lämnat en namnlista till Bergslagens Räddningstjänst, för att fortsätta lyfta frågan om en tankbil till brandstationen i Åtorp.

– Det är viktigt att visa att vi inte släpper frågan.

Birgitta Höijer (C) som är partiets lokala ordförande i Degerfors åkte på fredagen till brandstationen i Karlskoga för att träffa räddningschefen Peter Backman.

Det är 194 personer som bor i Åtorp eller med anknytning till orten som skrivit på listan, som funnits tillgänglig för underskrift mellan den 7-30 maj.

– Jag hade kunnat gå runt i Degerfors och fått tusen underskrifter, men vi har riktat in oss på området som är mest aktuellt, säger Birgitta Höijer.

Listan kommer att diarieföras och diskuteras i direktionen för Bergslagens Räddningstjänst, där Peter Backman är förbundschef.

Två på deltid

Det finns i dag två deltidsbrandmän i beredskap i Åtorp. Enligt Peter Backman är det svårt att täcka upp behovet dagtid, eftersom de har fem minuter på sig att ta sig till stationen om det kommer ett larm.

– Det finns ju inte så många arbetsplatser i Åtorp, säger han.

Bergslagens Räddningstjänst har funnits i 26 år och det har aldrig funnits en tankbil i Åtorp, med undantag för den begagnade tankbilen som tjänstgjorde en kort period innan den åkte i diket. Bilen gick inte att laga och nu står Åtorp utan tankbil igen.

Inga ”hard feelings”

Höijer och Backlund konstaterar att det inte är några ”hard feelings” kring frågan om tankbilen.

– Vi är ju överens om att vi vill ha en bra räddningstjänst och det är kul att det finns ett engagemang, säger Peter Backman.

Peter Backman och Birgitta Höijer (C) är överens om att de vill ha en räddningstjänst med starka resurser.
Peter Backman och Birgitta Höijer (C) är överens om att de vill ha en räddningstjänst med starka resurser. Foto: Ylva Westerlund

Om förbundet skulle köpa in en helt ny tankbil kan det handla om 3,5 till 4 miljoner kronor, enligt räddningschefen. Birgitta Höijer förklarar att tanken är att det skulle kunna vara en ”bättre begagnad” tankbil som kan komma till nytta i Åtorp.

– Det är viktigt att vi har en bra dialog, säger Birgitta Höijer.

Hon lyfter fram det faktum att det finns mycket skog i det aktuella området. Det finns många företagare, till exempel lantbrukare, som skulle drabbas hårt om det blir en repris på den rekordvarma sommaren 2018 när flera län drabbades av omfattande skogsbränder och torka.

– Vi vill ha den här resursen som en säkerhet, avslutar Höijer.

Tidigare artiklar om tankbilen:

Vill ha tillbaka tankbil hos räddningstjänsten i ÅtorpTankbil som förstördes debatterades i fullmäktigeFarhågor för konsekvenser – räddningstjänsten står utan tankbilTankbil välte på väg till skogsbrand

Artikeltaggar

ÅtorpBirgitta HöijerBrandstationCenterpartietDegerforsOlyckor och katastrofer

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.