Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Det får på riktigt vara nog nu

Publicerad:
<strong id="strong-f9b6c4b69a860845015bb5f6bd32c611">Patrik Nyström, SD Karlskoga, vill arbeta förebyggande mot unga med missbruksproblem.</strong>
Patrik Nyström, SD Karlskoga, vill arbeta förebyggande mot unga med missbruksproblem. Foto: Robin Haldert / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att de övriga partierna invalda i kommunfullmäktige stoppar huvudet i sanden när det kommer till att ta ansvar för den nämnd som ansvarar för de mest utsatta i samhället nämligen socialnämnden, är ingenting annat än djupt tragiskt.

Vi har transparenta underskott det vill säga att kostnadstäcka underfinansierade verksamheter i skriande behov av resurser. Kostnaderna för placeringar av unga med missbruksproblematik skenar och socialförvaltningen vänder ut och in på sig själva för att kunna räcka till.

Kostnaderna för försörjningsstöd ligger på höga nivåer, visst ses det en ljusning men det beror inte nämnvärt på politiska initiativ från de styrande i kommunen. Mycket beror på att flyktingströmmarna har minskat och därmed kostnaderna, vad som däremot finns kvar är det svarta hålet efter en oansvarig migrationspolitik där staten inte kompenserar kommunerna i den utsträckning som de borde.

Den fullständigt oansvariga politik som förs i Karlskoga kommun beror primärt på avsaknaden att göra prioriteringar, det vill säga att se till så att kronor och ören hamnar där de gör mest nytta.

Att genom spaltmeter i uttalanden och på insändarsidorna försöka framstå som ”räddaren i nöden” från flera av de politiska företrädarna är ett bra exempel på hur fina ord saknar betydelse och framför allt verklighetsförankring.

Efter att ha läst hur en del partier ”spår” att befolkningsutvecklingen skall öka i kommunen så kan man nästan tappa hakan, om vi ökar invånarantalet med 100 personer per år så kan man trixa siffermässigt och öka intäkterna med 6 miljoner kronor/år. Vissa företrädare ”tror” att befolkningen i Karlskoga ska öka till 30600 personer fram till november i år, därmed ”hittade de” vips 12 miljoner kronor på pappret. I dagsläget bor det ca 30250 invånare i kommunen och siffran sjunker, bedöm nu själv käre läsare, vad du anser är realistiskt!!!

Vad som däremot är realistiskt är faktiskt Sverigedemokraternas budgetförslag, vi avsätter riktade medel för att arbeta förebyggande med unga vuxna med missbruksproblematik. Utöver detta ger vi socialnämnden en riktad satsning för att kostnadstäcka de statiska underskotten avseende placeringskostnader för unga med just missbruksproblematik.

På så vis ger vi socialförvaltningen andrum och utrymma att kunna leverera vård och omsorg i lugn och ro, utan stressen över att ekonomin inte kommer räcka till.

Vi ser fram emot årets budgetdebatt och skickar samtidigt en uppmaning till intresserade kommuninvånare, bege er gärna ner och lyssna till budgetdebatten på hotell Alfred Nobel i juni där ni själva kan avgöra och skapa er en egen bild av vilken ekonomisk politik som är av den bästa nyttan för vår kommun.

Patrik Nyström, oppositionsråd Sverigedemokraterna Karlskoga

Artikeltaggar

Alfred NobelKarlskogaKarlskoga kommunNämnderPatrik NyströmPolitikSocialnämnderSverigedemokraternaVård