Batterierna finns fortfarande kvar på batteritomten i Karlskoga trots kommunens förläggande om miljonvite och att kemikalier läckt ut. Det är först den senaste månaden de börjat agera för att tömma tomten.
– Vi är absolut inte nöjda men det är bra att det händer saker, säger Lars Viitanen, chef för miljöenheten på Karlskoga kommun.
Enligt kommunen har det inte hänt mycket på batteritomten på Magasinsvägen 5 i Botorps industriområde i Karlskoga. Det är en stor mängd batterier på cirka 5000 till 6000 ton som förvaras på tomten men en del av batterierna har fått nya behållare. Förra året fick företaget föreläggande om viten på över en miljon kronor. Dessa har kommunen valt att inte kräva in ännu.
– Vi avvaktar med det säger, Lars Viitanen och tillägger:
– De gör det som vitet och förläggandet handlar om.
Alltså att batterierna tas om hand om. Vad företaget arbetar med nu är leta efter olika partners som kan ta emot de uttjänta batterierna, men det verkar vara en utmaning.
– Det är olika typer av batterier. Det är bland annat alkaliska batterier och batterier med kadmium. Det gör att det blir olika mottagare. Vissa av batterierna kan brännas här i Sverige, en del kan gå till Tyskland och det kan bli USA på något, säger miljöchefen.
Vi vet att det har gått ut kemikalier i marken
Lars Viitanen
Lars Viitanen betonar att kommunen nogsamt kommer att följa varje steg i processen.
– Vi ska godkänna innan de skickas iväg, berättar Viitanen.
Det innebär att kommunen ska kontrollera företaget som kommer att transportera batterierna har rätt tillstånd för att hantera farligt avfall. De kommer också kontrollera att mottagaren har tillstånd för att ta emot batterierna.
– Det är vår roll som tillsynsmyndighet.
Även om det har dröjt innan det ansvariga företaget har agerat, och processen har följts av överklagande från deras sida, verkar det nu som att de är måna om att batterierna kommer bort från Karlskoga, menar Lars Viitanen.
– Vi vet att det har gått ut kemikalier i marken, säger han.
Miljöenheten tar just nu ett steg i taget och kan inte lägga sin kraft på vad som kommer att hända sen.
– Vi fokuserar på att få bort det som är ovan mark, säger Lars Viitanen och menar att det är det första steget innan det kan bli tal om saneringsarbete.
Ett år sedan batteribranden – det har hänt