Hoppa till huvudinnehållet

River ”med sorg” upp tidigare beslut att köpa Coophuset

Publicerad:
Anneli Mylly (V) säger att det är med sorg som man kommit fram till att häva beslutet från förra året att köpa Coop-huset.
Anneli Mylly (V) säger att det är med sorg som man kommit fram till att häva beslutet från förra året att köpa Coop-huset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kommunstyrelsen beslutade nyligen att föreslå kommunfullmäktige att upphäva beslutet om köp av fastigheten Agen 15:3, det vill säga före detta Coop-huset.

– Det är med sorg vi beslutat att upphäva beslutet att köpa det. Det var en valfråga både för M och V, men vi måste ta ansvar för ekonomin och har ingen majoritet i fullmäktige längre för att köpa det, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V).

Att köpa fastigheten med syfte att riva den bedöms inte vara ekonomiskt försvarbart.

– Vill man riva huset vet man inte vilken kostnad man hamnar på. I Hällefors rev man fastigheter nyss, det kanske inte är jämförbart, men det gick på 70 miljoner och det är pengar som vi inte har. Så vi kan inte chansa med det hur mycket vi än är för centrumutveckling, säger vice ordförande Anna Nordqvist (M).

Enligt kommundirektör Björn Johansson har rivningskostnaden för huset beräknats till 10-12 miljoner kronor.

Därför backar man

Huvudargumentet till att man nu backar på tidigare beslut om att köpa fastigheten är kommunens ansträngda ekonomi, i synnerhet avseende möjligheterna till framtida investeringar och möjligheten till nya lån.

Alla partier i kommunstyrelsen ställde sig bakom att upphäva beslutet som togs för ett år sedan, den 30 maj i fjol, att köpa fastigheten.

Kommer ni agera mot ägaren på något vis, så att huset underhålls?

– Vi har fortsatta samtal och påtalar det och ställer frågor, så vi kommer inte lämna dem ifred på det sättet och vi har haft god dialog hittills, säger Mylly.

Investeringsbudget för kommunstyrelsen minskas med 6,7 miljoner kronor innevarande år avseende köpet och driftsbudgeten minskas med 686 000 kronor avseende hyra för tomma lokaler. Till det ska läggas summan för direkt nödvändiga åtgärder på huset, vid ett köp, som var beräknade till 23 miljoner kronor.

Läs också:

Köpet av Coophuset dras tillbaka — Mylly om beslutet: ”Det känns väldigt tufft”Forna Coophuset blir ärende för politiken — igenFullmäktige beslutade om det omtvistade Coophuset

Artikeltaggar

AgenAnna NordqvistAnneli MyllyBeslutCoopFastigheterKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.