Hoppa till huvudinnehållet

Skildrar malmens väg från gruvan till stålindustrin i sina målningar

Publicerad:
Nästa konstnär att ha utställning i Karlskoga Konsthall är Roine Jansson som skildrar arbetet i gruvor, stålindustrin och räddningstjänsten i sina målningar.
Nästa konstnär att ha utställning i Karlskoga Konsthall är Roine Jansson som skildrar arbetet i gruvor, stålindustrin och räddningstjänsten i sina målningar. Foto: Helena Lundberg

Roine Jansson är nästa konstnär med utställning i Konsthallen i Karlskoga. I flera av hans verk skildras livet i stålindustrin, något som kan intressera många i närområdet.

– Det var kul på det viset att få ha en utställning här. Nu är den lite blandad, med målningar både från gruvor och stålindustri tillsammans med andra händelser i livet, säger Roine.

Han är från Österbybruk och började sitt yrkesliv som gruvarbetare. När han senare utbildade sig först på konstskola och senare på konstfack blev det naturligt att hans målningar blev från tiden i gruvan.

Roine började sitt yrkesliv i Dannemora gruva, något som också skildras i hans alster.
Roine började sitt yrkesliv i Dannemora gruva, något som också skildras i hans alster. Foto: Helena Lundberg

Målningarna resulterade senare i en treårig vandringsutställning som gick under namnen ”Malm och människor”.

Även om Roine verkat som konstnär sedan 70-talet har han i perioder behövt ha arbeten vid sidan av.

– Man var tvungen att söka jobb däremellan för att kunna hålla igång konsten, säger Roine.

Vallonien

I början av 90-talet fick Roine jobb som brandman något som med det skiftarbete han hade gjorde det möjligt att även fullt ut hålla på med konsten, och utveckla den.

– Det var det som öppnade upp för mig att under en tioårstid kunna resa till Vallonien för att dokumentera stålindustrin, säger Roine och fortsätter:

– Det blev en naturlig effekt av att jag ville skildra vad som hände med malmen från gruvorna.

Under trettio år arbetade Roine som brandman något som också finns skildrat i hans målningar.
Under trettio år arbetade Roine som brandman något som också finns skildrat i hans målningar. Foto: Helena Lundberg

I städerna Liège och Charleroi i Vallonien, den franska delen av Belgien, finns det 150 000 människor som arbetade i de gruvor som finns i området. Genom intervjuer av gruvarbetare och att följa stålindustrins väg på plats skapades nya målningar. Som också är en del av den utställning som nu visas på Karlskoga Konsthall.

– Utställningen här är delar ur livet. Både naturmålningar och arbetarkonst från stålindustrin, gruvorna och tiden som brandman, säger Roine.

Sista Artist talk

Under lördagen är det vernissage i Konsthallen tillsammans med vårens sista Artist talk, konstnärsprat med Roine och bluesmusik av lokala musikerna Johnny Viktorsson med gitarr och P-G Gustafsson på munspel.

– Det är konstnären själv som önskat blues den här dagen, säger Johnny Viktorsson.

Johnny Viktorsson och P-G Gustafsson står för underhållningen under Artist talk vid vernissagen på lördagen.
Johnny Viktorsson och P-G Gustafsson står för underhållningen under Artist talk vid vernissagen på lördagen. Foto: Privat

Musikerna är två rutinerade bluesmusiker som varit med och startat olika band på varsitt håll genom åren. Numera spelar de tillsammans i J’s Bluesmates.

För den som vill vara med finns fortfarande chansen.

– Det finns biljetter kvar. Antingen kan man få komma till biblioteket och hämta eller få här på plats innan det börjar, säger kultursekreterare Sanna Seppänen.

Roine Janssons utställning finns att ta del av fram till den 17 juni.

  • Målningarna på utställningen skildrar även andra delar ur livet.
    Målningarna på utställningen skildrar även andra delar ur livet. Foto: Helena Lundberg
  • Foto: Helena Lundberg
  • Foto: Helena Lundberg

Artikeltaggar

KarlskogaKonstÖsterbybrukUtställningarVallonienVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.