Hoppa till huvudinnehållet

Man dömd till fängelse för hemfridsbrott och knivbrott

Publicerad:
En man från Karlskoga har dömts till fängelse för bland annat hemfridsbrott och brott mot knivlagen vid tre tillfällen. Arkivbild.
En man från Karlskoga har dömts till fängelse för bland annat hemfridsbrott och brott mot knivlagen vid tre tillfällen. Arkivbild. Foto: Roger Gleisner

En man i 40-årsåldern bosatt i Karlskoga har dömts till fängelse av Örebro tingsrätt för en rad brott.

Han ska enligt åtalet ha burit en jaktkniv på allmän plats, stulit en moped och trängt sig in i och rotat runt i en bostad i Kristinehamn.

Mannen stod åtalad för hemfridsbrott, försök till stöld, stöld, brott mot knivlagen, tillgrepp av fortskaffningsmedel och narkotikabrott. Han friades på en punkt.

Mannen ska under sommaren 2021 trängt sig in i en bostad i Kristinehamn. Det var en av de boende i huset som upptäckte att han rotade runt i köket och svor. När han ombads att lämna platsen lyssnade han inte och det slutade med att mannen greps i trädgården. Mannen själv menar att han gått in i fel hus ”av misstag” och endast bad om att låna en telefon, vilket tingsrätten anser vara motbevisat.

Jaktkniv i byxorna

Samma dag ertappades han, tillsammans med en annan man, när de försökte stjäla en cykel i Karlskoga genom att klippa upp låset. Mannen har enligt åtalet sagt att cykeln i fråga liknande en cykel som tidigare stulits från honom och att han därför ville ”ta saken i egna händer”. Tingsrätten menar att det är bevisat att den åtalade mannen och hans kumpan gemensamt var ute efter att stjäla cykeln.

I april och september 2021 samt maj 2023 bar mannen kniv på allmän plats, trots att det, enligt åtalet, ”inte var befogat”. I september befann sig mannen på Lidl i Karlskoga med en kniv och vid det senaste tillfället anträffades han vid 02-tiden på natten med en jaktkniv instoppad i byxlinningen, som han ska ha fått i present och tänkte ta med hem till sin bostad.

Blod i Nobelhallen

I mars 2022 ska det ha skett ett inbrott i Nobelhallen, där någon stulit verktyg och elektronik till ett värde av cirka 30 000 kronor. Mannens blod hittades på platsen, vilket tingsrätten anser vara ett starkt bevis. Mannen har sagt att han inte vet varför hans blod fanns på brottsplatsen och att han möjligtvis kommit dit för att injicera droger. Det brukar han enligt åtalet göra ”emellanåt när det är dåligt väder ute” och mannen har förklarat att nålsticken kan ibland göra att han blöder från armen.

Tingsrätten ansåg däremot att mannens blod inte var tillräckligt för att fälla honom för ansvar för stölden och mannen frikändes på den punkten.

I juli 2022 ska mannen ha tagit och använt en moped som tillhörde en trafikskola i Karlskoga. Han har tidigare förklarat att han varken kan erkänna eller förneka gärningen, eftersom hans egna minnesbilder är för vaga. I åtalet framgår att mopeden hittades i mannens trädgård och att mannen haft ”en vag minnesbild” av att han stulit en moped och lyckats rulla ut den ur garaget, efter att han brutit upp den.

”Druvsocker” var amfetamin

Mannen dömdes även för innehav av amfetamin i november 2022 som hittades i en påse i en portmonnä i hans jackficka. Mannen har uppgett i förhör att han fick i uppdrag att transportera en påse druvsocker till en vän och att han inte visste att påsen innehöll amfetamin.

Tingsrätten anser att det är osannolikt att någon anförtrott mannen innehållet påsen utan att informera om att det var narkotika. Mannen har inte kunnat lämna några uppgifter kring vem som skulle få påsen eller vem som gett honom uppdraget.

Mannen, som finns i belastningsregistret sedan tidigare – under 18 avsnitt – dömdes till 5 månaders fängelse.

Artikeltaggar

BrottBrott mot knivlagenBrott, lag och rättFängelseKarlskogaKristinehamnLidlNobelhallenÖrebro tingsrättStölder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.