Hoppa till huvudinnehållet

Alliansen storsatsar sig ur dystra tider: ”Det är rätt mäktigt”

Publicerad:
Den centrala lönepotten hänger kvar i alliansens budget men är inte något Tony Ring (M) gillar. Foto: Kajsa Juslin

Får alliansen bestämma budget nästa år görs inga neddragningar i Karlskoga trots ett dystert omvärldsläge. Skatten förblir densamma och de storsatsar på socialnämnden det kommande två åren.

– Det är rätt mäktigt för en nämnd i dess tider, tycker kommunalrådet Tony Ring (M).

En stor utmaning för i år och nästkommande års budget är pensionskostnaderna som ökat. Mellan 2022 till 2024 har de höjts med över 90 miljoner kronor. När pensionsavtalet skrevs togs inte den nuvarande inflationen med i beräkningen enligt Tony Ring.

– Man tar smällen 2023 och 2024 men det kommer att se mycket bättre ut 2025, menar han.

Något som förblir oförändrat är den kommunala skatten som i alliansens budgetförslag ligger kvar på 22 kronor per hundralapp.

– Det kan komma att blir dyrare regionalt eftersom det är på förslag med en höjning, säger Tony Ring.

Jag tycker fortfarande att den är skitdålig men vi kan inte byta system varje år
Tony Ring (M)

Alliansen vill utöka socialnämndens budget med 15 miljoner för nästa år. Nämnden har bett om 40,9 miljoner för att klara sitt stora underskott och att komma i balans. För 2025 vill alliansen utöka med ytterligare 25 miljoner.

– Det här är de 40 miljoner de efterfrågar. Istället för att stryka underskottet gör vi nu tvärtom och det hoppas vi ger medarbetarna en lugnare arbetsmiljö. Det fina med att vi delar upp det nu gör att det är ett skarpt beslut som gör att de kan planera framåt, säger Tony Ring.

Ann-Catrin Örtkvist (KD) är nöjd med satsningen på socialnämnden.
Ann-Catrin Örtkvist (KD) är nöjd med satsningen på socialnämnden. Foto: Kajsa Juslin

Orsaken att de inte får hela beloppet på ett bräde är att det enligt Ring inte finns mer pengar för nästa år.

– Det här är en av hjärtefrågorna för KD och vi är glada för att vi får skjuta till pengar till att satsa på psykisk ohälsa och annat de behöver, säger Ann-Catrin Örtkvist, partiföreträdare Kristdemokraterna.

Nödvändigt måste

Alliansen behåller den centrala lönepotten som socialdemokraterna införde men det är mer ett nödvändigt måste än en önskan från deras sida.

– Jag tycker fortfarande att den är skitdålig men vi kan inte byta system varje år, säger Tony Ring.

Med det menar han att det kräver för mycket administration att byta alltför ofta och att det tar mer än vad det ger.

– Vi kommer att ha kvar den ett år två till, säger Tony Ring och lovar sedan förändring.

Till skolan kommer inte några jättesatsningar att göras förutom de 4 miljoner som satsas på vuxnas lärande men det kommer inte heller att göras några neddragningar bland personalen.

– Det är tråkigt med lärarnas lönedebatt och att de inte blir nöjda. Vi har gjort det vi kan men det viktiga är att lärarna kommer att finnas kvar, säger Anneli Lyckeborn, partiföreträdare Liberalerna.

Tony Ring (M), kommunalråd, Anneli Lyckeborn (L), partiföreträdare, Torbjörn Pettersson (C), Ann-Catrin Örtkvist (KD) partiföreträdare.
Tony Ring (M), kommunalråd, Anneli Lyckeborn (L), partiföreträdare, Torbjörn Pettersson (C), Ann-Catrin Örtkvist (KD) partiföreträdare. Foto: Kajsa Juslin

Den expansiva fast som Karlskoga förbereder sig för gör att det finns ett ökat behov att av snöröjning och skötsel av grönytor. Därför skjuts extra medel till samhällsbyggnadsnämnden men också för att anställa personal till lantmäteriet enligt Torbjörn Pettersson (C).

S satsar på slopad karens och färre potthål: ”Helt orimligt med ketchup-effekt”

– Det blir en bra balans med ett extra tillskott för nämnden, säger han.

Alliansen har räknat med att Karlskoga har 30 400 invånare i slutet av året. Mer än så tror inte Tony Ring att kommunen kommer att hinna med att få bostäder klara. Han tror alltjämt på ”ketchup-effekten”, att det kommer en boom av inflyttande.

– Vi är på nivå med 70-talet nu i expansion, enligt Tony Ring.

Axplock av alliansens budgetförslag

Friskvårdsbidraget höjs från 800 kronor till 3000 kronor för kommunalanställda.

Den centrala lönepotten behålls 2024-2026 med samma belopp som den socialdemokratiska budgeten 2023-2025.

Inga neddragningar planeras 2024-2026.

Oförändrad kommunalskatt.

Socialnämnden föreslås få utökad budget med 15 miljoner kronor 2024 och 25 miljoner kronor 2025.

Ny satsning på vuxnas lärande i form av arbetslinjen .

Kulturnämnden får ett tillskott på 1 miljon kronor för att kunna behålla satsningar som bland annat Stråkidz, Karlskoga andan och Rising star.

Samhällsbyggnadsnämnden föreslås utökad budget 2, 1 miljoner för skötsel.

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarCenterpartietEkonomiKarlskogaKristdemokraternaLiberalernaModeraternaNämnderPolitikSocialnämnderTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.