Hoppa till huvudinnehållet

Då kan du gifta dig på Örebro slott — med historisk vigselförrättare

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S), som Gustav Vasa på Örebro slott.
Kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S), som Gustav Vasa på Örebro slott. Foto: Elin Johansson// Örebrokompaniet

Drömmer du om ett bröllop på Örebro slott?

På självaste nationaldagen har de som går i bröllopstankar nu chansen att vigas av självaste Gustav Vasa på Örebro slott.

– En dröm som äntligen går i uppfyllelse, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro, som spelar den berömda kungen.

Nu närmar det sig Sveriges nationaldag och i år är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges konung. Och på Örebro slott kommer man att fira det här lite extra — med bröllopsyra, skriver Örebrokompaniet i ett pressmeddelande.

Minst tio par kommer att vigas av självaste kung Gustav, och bakom det välkända skägget gömmer sig ingen mindre än kommunstyrelsens ordförande i Örebro, John Johansson, (S).

Vigslarna kommer att äga rum i det sydöstra tornet i det vackra Engelbrektsrum. Rummet har tidigare varit ett populärt vigselrum, men har under många år haft andra användningsområden.

Hittills har tio brudpar anmält sig, men än finns det tider kvar för de som vill vigas på Örebro slott. Det finns också möjlighet till drop in för de som bestämmer sig sent.

– Vi på Örebro slott anställde nyligen en ny Gustav Vasa. Denne har dock inte de formella kvalifikationerna för att kunna viga brudpar. Vi är därför minst sagt glada över att John kan rycka in och rädda dagen, säger Jonna Schwertner på Örebrokompaniet som ansvarar för vigselarrangemanget, i ett pressmeddelande.

Ett ovanligt uppdrag

Och vigselförrättaren själv är minst lika förväntansfull inför hans ovanlig uppdrag.

– Det här är en dröm som äntligen går i uppfyllelse, säger John Johansson.

Brudparet får även möjlighet att fotografera sig i slottets lokaler, där det också kommer att ingå fri entré till Vasa-utställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget— en utställning om makt”, som invigs i samband med nationaldagen. Något som kan utnyttjas under själva bröllopsdagen, men även vid ett senare tillfälle.

– Utställningen pågår till och med den 17 september, så brudparen har gott om sig, säger Jonna.

Utställningens tema kommer att innehålla manipulation, makt och propaganda, områden där den förste av våra Vasaregenter firade tveksamma triumfer. Den största platsen i utställningen kommer att upptas av kungens skägg som både kommer att lysa och tala.

Artikeltaggar

Gustav VasaJohn JohanssonKungligheterNationaldagenNöje/KulturÖrebroÖrebro slottSocialdemokraternaUtställningarVigslar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.