Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Löneutveckling är ingen oförutsedd händelse

Publicerad:
STOCKHOLM 011003 Årstaskolan. Elev får hjälp av kvinnlig lärare. Foto:Erik G Svensson   Kod:1080 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
STOCKHOLM 011003 Årstaskolan. Elev får hjälp av kvinnlig lärare. Foto:Erik G Svensson Kod:1080 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Foto: ERIK G SVENSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi politiker har ett stort ansvar att vara ärliga och ta ansvar. Inte minst om man ingår i ett styre i en kommun, i Karlskogas fall Allianspartierna.

När man följer insändare och artiklar i media den senaste tiden så uttalar sig kommunstyrelsens ordförande Tony Ring vid flertalet tillfällen i den pågående debatten gällande löneutvecklingen för de kommunanställda med sifferlösa avtal.

Det är såklart bra att svara och förklara. Men jag häpnar när jag läser att han påstår att de vill bli bedömda efter nästa år när de förhoppningsvis fått möjlighet att styra på sin egen budget. Att påstå att den pågående situationen skulle bero på den nu liggande Socialdemokratiska budgeten är rena felaktigheter.

Socialdemokraterna har under många år haft en central lönepott med avsatta medel för att förhandlingar ska kunna skötas av parterna, det vill säga mellan fackförbund och arbetsgivare enligt den svenska modellen. Detta för att främja god löneutveckling för våra anställda i kommunen.

När den moderatledda Alliansen tog över makten i Karlskoga 2019 valde de att ta bort lönepotten och ge alla nämnder en generell ramförstärkning med 1%, vilket innebär en effektivisering och försvårar löneutvecklingen, framförallt i de som har stora personaltäta förvaltningar.

Detta kritiserades hårt redan då, men Alliansen valde ändå att fortsätta på denna bana i ytterligare fyra år.

I november 2022 så röstade en majoritet i kommunfullmäktige fram en socialdemokratisk budget, så tack vare det så finns 2023 åter en central lönepott. Men på grund av det rådande omvärldsläget gällande ekonomi och inflation så behövs en förstärkning av lönepotten för att säkra våra anställdas löneutveckling även framledes. Så därför lade vi socialdemokrater ett förslag om förstärkning på kommunstyrelsens sammanträde den 2 maj och även på kommunfullmäktige den 23 maj. Men det förslaget röstades tyvärr ner av Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna.

I juni ska kommunfullmäktige åter igen fatta beslut om budget, denna gång för 2024. Alliansen har hör och häpna valt att behålla den centrala lönepotten i sitt förslag, men utan att göra någon ökning jämfört med detta år. Så jag ser med spänning fram emot att höra hur de motiverar att en bättre löneutveckling finns att vänta under nästa år. Möjligtvis kommer förklaringen vara att man har avsatt potter för oförutsedda händelser för att motivera den obefintliga höjningen. Men enligt mig är definitivt inte de anställdas löneutveckling en oförutsedd händelse, utan något som vi politiker bör och ska ta ansvar för. Våra anställda är vår viktigaste resurs.

Ida Edström, oppositionsråd (S)

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarEkonomiIda EdströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNämnderPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaTony Ring