Hoppa till huvudinnehållet

Nationaldagsfirande i både slott och koja

Publicerad:
Reporter Anne-Lie Gustavsson
Anne-Lie Gustavsson
anne-lie.gustavsson@kt-kuriren.se
Det blir Nationaldagsfirande vid Slottet i Svartå, vid hembygdsgården Aggerud i Karlskoga och vid Örebro slott.
Det blir Nationaldagsfirande vid Slottet i Svartå, vid hembygdsgården Aggerud i Karlskoga och vid Örebro slott. Foto: Christoffer Tuulik

Den 6 juni blir det Nationaldagsfirande vid Slottet i Svartå, vid hembygdsgården i Aggerud i Karlskoga och vid Örebro slott. Det blir tal, sång och dans och vid Slottet i Svartå blir det även invigning av Åkes rum.

Det är Svartå hembygdsförening som bjuder in till gemensamt firande vid Slottet i Svartå.

– Vi har alltid haft ett samarbete med Svenska kyrkan så kyrkoherde Pernilla Rosin kommer tillsammans med kyrkokören och det blir sånger och tal. Sen blir det gemensam fika, säger Lone Atterstig, ordförande i Svartå hembygdsförening.

Åkes rum

Efter Nationaldagsfirandet kommer man ha en invigning av Åkes rum. Ett rum som hembygdsföreningen ställt i ordning med skänkta konstnärliga alster från två lokala avlidna konstnärer, Åke och Gunvor Karlsson.

– När paret dog och barnen tömde huset tog de kontakt med hembygdsföreningen för att skänka bland annat tavlor och vävda föremål, säger Lone Atterstig och fortsätter:

– Vi i hembygdsföreningen började fundera på vad vi skulle göra och bestämde oss för att göra i ordning ett av rummet och där kan man nu se deras alster.

Vid invigningen kommer sonen och dottern till Gunvor och Åke att närvara tillsammans med några andra släktingar.

Vid hembygdsgården i Aggerud i Karlskoga firas nationaldagen med Bofors musikkår, Kammarkören, Kördelux, Kulturskolans folkmusikgrupp, LOUD, Bygdegillet och Kulturskolans barndansgrupp. Firandet är ett samarbete mellan Karlskoga kulturskola och hembygdsgården.

I Degerfors firas nationaldagen på Kulturcentrum Berget där förutom Degerfors musikkår även Viveca Elliot samt blåselever från Degerfors Kulturskola, Vivace blås och Uppstartsorkestern underhåller med musik.

Det blir även traditionsenligt nationaldagsfirande vid Örebro slott. Landshövding Lena Rådström Baastad gör debut som nationaldagstalare vid den traditionella flagghissningsceremonin. Det blir även nationalsång med musik av Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan och sång av kören KFUM-Voxette.

Artikeltaggar

Hembygdsgården SlottetMänskligtSvartå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.