Hoppa till huvudinnehållet

S satsar på slopad karens och färre potthål: ”Helt orimligt med ketchup-effekt”

Publicerad:
Ida Edström (S), oppositionsråd, och Jonas Sandström (S), partiföreträdare, vill lägga mer till socialnämnden än alliansen.
Ida Edström (S), oppositionsråd, och Jonas Sandström (S), partiföreträdare, vill lägga mer till socialnämnden än alliansen. Foto: Kajsa Juslin

De tror inte på Tony Rings ketchup-effekt men Socialdemokraterna räknar ändå med ett högre invånarantal i sin budget än alliansen. De vill ha slopad karens, mer pengar till potthål och en matvecka för alla karlskogingar.

– Det är dystra tider men det finns pengar, säger Jonas Sandström (S), partiföreträdare.

Det finns en hel del som skiljer Socialdemokraternas och alliansens budget åt inför budgetdebatten 19 juni. Bland annat lägger S fem miljoner kronor utöver alliansens 15 miljoner kronor till socialnämnden, i riktade medel. De ska bland annat gå till utbildning av undersköterskor, rekrytering och utbildning för familjehem och att avveckla delade turer.

Men de går steget längre och vill flytta över kostnaderna för försörjningsstöd och placeringar till kommunens finansförvaltning.

– Vi vill utreda möjligheten för att försörjningsstöd och placeringar läggs där. Det är svårt att lägga en rambudget när man inte vet vad kostnaderna blir, säger Ida Edström (S), oppositionsråd.

Alliansen storsatsar sig ur dystra tider: ”Det är rätt mäktigt”

Det blir en ekvation, menar Socialdemokraterna, som aldrig kommer att gå ihop. Istället vill de hitta ett system som håller i längden.

Eftersom pengarna för de investeringar som kommunen planerar för läggs i finansförvaltningens kassa och inte till hundra procent blir av, skulle det därför kunna vara en långsiktigt lösning enligt S.

– Kan inte den gigantiska skattkistan vara med och se till att det blir en bättre välfärd, tycker Jonas Sandström.

Ingen ketchup-effekt

Till skillnad från alliansen har de tagit i när de har beräknat hur många som kommer att bo i Karlskoga i slutet av året.

– Det är helt orimligt med en ketchup-effekt men sett till hur många färdigställda hus vi har är det rimligt med 30 600 invånare. Vi behöver 100 stycken och det har vi, säger Ida Edström.

Oppositionspartiet säger att den röda tråden i deras budget är att mål och budget håller ihop, det är att värna om välfärden och att skapa ett Karlskoga för de som redan bor här. Därför vill de satsa ännu mer på vägarna i Karlskoga och fixa alla potthål och lägger därför mer 900 000 kronor mer på underhåll och skötsel än alliansen.

Kan inte den gigantiska skattkistan vara med och se till att det blir en bättre välfärd
Jonas Sandström (S)

– Det är roligt att det byggs och att det flyttar hit människor men vi vill att det ska var välskött och fint. Vi tror på att skapa attraktivitet för de som bor här, då flyttar folk hit. De bästa ambassadörerna är karlskogaborna. Men också för de som kommer hit och jobbar här är det viktigt att bli väl bemött, tycker Ida Edström.

S vill också se över slopad karensdag för förskolepersonal och personal som jobbar i vård och omsorg.

– Vi ser en större ojämlikhet efter pandemin. Det ser man på sjuktalen, säger Ida Edström.

Här vill partiet se över möjligheten för vissa personalgrupper som inte kan arbeta hemma, men som i högre grad riskerar att bli sjuka i jobbet än personer anställda på kontor, att inte ”straffas”.

– Det här är ett led i att bli en bättre arbetsgivare, säger Ida Edström.

Axplock ur S-budgeten

S vill 650 000 kronor på en sjönära matvecka som gynnar alla i kommunen.

De räknar med att 30 600 invånare istället för alliansens 30 400 i slutet av 2023.

Partiet vill se över möjlighet att flytta kostnaden för försörjningsstöd och placeringar från socialnämnden till finansförvaltningen.

De vill slopa karensdagen för vissa personalgrupper.

Fem miljoner extra till socialnämnden för att bland annat avveckla delade turer, utbilda och rekrytera familjehem, förstärkt utbildning för undersköterskor.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFamiljehemIda EdströmJonas SandströmKarlskogaPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderVård

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.