Hoppa till huvudinnehållet

Investeringsbeslut om nya regementen – A9 ligger lite före

Publicerad:
Bergslagens artilleriregemente invigdes officiellt i december, men det är först nu regeringen har fattat investeringsbeslut om att påbörja arbetet med de nya garnisonerna. Foto: Magnus Carlsson

Regeringen fattade nyligen beslut om att investera i fyra nya regementen, däribland Bergslagens artilleriregemente A9 i Kristinehamn. Därmed har ytterligare ett steg i processen klarats av.

Det var den 25 maj som regeringen fattade investeringsbeslutet om att påbörja arbetet med nya garnisoner för Dalregementet i Falun, Västernorrlands regemente i Sollefteå och Östersund samt Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn.

Riksdagen fastställde i december 2020 att de fyra regementena skulle återupprättas. Regementena är inrättade men garnisonerna har ännu inte börjat byggas. I Försvarsberedningens senaste rapport konstateras det att byggandet av garnisoner för regementena behöver påskyndas.

– Välfungerande och ändamålsenliga garnisoner för våra värnpliktiga, anställda och frivilliga är en förutsättning för den tillväxt som sker, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande.

Investeringen avser omfatta förvärv av mark, etablering av teknisk försörjning, planering för vägar, byggnader och andra objekt för verksamhetens behov. Projekteringsarbetet kommer att pågå under en period av två till tre år och garnisonerna bedöms kunna färdigställas och tas i bruk omkring år 2030.

För Kristinehamns del är det sagt att regementet ska vara fullt utbyggt 2029. Även om A9 var det senaste av regementena att upprättas ligger man lite före de andra i ett avseende. Här har arbetet med en detaljplan påbörjats och hunnit ganska långt. De övriga tre regementena har initialt flyttat in i tidigare nedlagda regementen, men förväntas behöva bygga nytt.

– Vår detaljplan är faktiskt den första för ett regemente i Sverige. Därför tror vi att de andra kommer att titta lite på oss och hur vi har löst frågorna, berättade planarkitekt Petra Hallberg Rudsvik vid en företagarlunch i mitten av maj.

Artikeltaggar

A9BeredskapDalregementetFörsvarKristinehamnPål JonsonSollefteå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.