Hoppa till huvudinnehållet

Resenärer får stärkt skydd vid förseningar

Publicerad:
Från den 7 juni får de som reser med kollektivtrafiken stärkt skydd vid förseningar som leder till missade anslutningsresor. Arkivbild.
Från den 7 juni får de som reser med kollektivtrafiken stärkt skydd vid förseningar som leder till missade anslutningsresor. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Resenärer i kollektivtrafiken får nu stärkt skydd vid förseningar som leder till missade anslutningsresor.

Genom den så kallade kom-fram-garantin har kollektivresebolagen redan tidigare haft ett ansvar att lösa missade anslutningar som uppstår på grund av trafikstörningar, men reglerna har sett olika ut beroende på färdsätt.

Det förstärkta skyddet kommer göra att resenären redan vid bokningen kommer få veta om biljetten omfattas av garantin, och också ge resenären rätt att själv boka om resan med tåg eller buss om ingen ombokning erbjudits inom hundra minuter från planerad avgång.

"Det här är väldigt positivt för resenären. Det blir tydligt och mycket enklare att hålla koll på vad som gäller" säger Maja Lindstrand, jurist vid Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Dessutom får resenärer rätt till ersättning för mat och dryck i förhållande till väntetiden.

Det nya skyddet är resultatet av en överenskommelse mellan Konsumentverket och samverkans- och utvecklingsföretaget Samtrafiken och börjar gälla den 7 juni.

Artikeltaggar

DryckerKollektivtrafikKonsumentverketTrafikTrafikstörningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.