Hoppa till huvudinnehållet

Skärpta krav för medborgarskap dröjer

Publicerad:
Regeringen vill att det ska krävas mer för att bli svensk medborgare. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Statsminister Ulf Kristersson talar om att höja kraven för att bli svensk medborgare.

Men regeringens och SD:s åtgärder dröjer. Många fler medborgarskap kommer att hinna beviljas innan nya skärpta lagar finns på plats.

Antalet personer som beviljas svenskt medborgarskap har ökat kraftigt jämfört med för ett par decennier sedan.

Hittills i år har i snitt runt 6 000–7 000 medborgarskap beviljats varje månad. Detta enligt dagens, anser regeringen, alltför låga krav. Ulf Kristersson (M) framhåller i sitt nationaldagstal att såväl kriminella som personer som ljugit om sin bakgrund kunnat bli svenska medborgare.

Det som krävs för att bli svensk medborgare i dag är att den sökande fyllt 18 år, kan styrka sin identitet, bott i Sverige en viss tid (ofta fyra–fem sammanhängande år), har permanent uppehållstillstånd och har levt ett skötsamt liv.

De flesta beviljas

Skulder hos Kronofogden, en fängelsedom eller att Säpo klassar personen som ett säkerhetshot kan innebära att det blir nej.

Kommande fyra år väntas ytterligare över 270 000 personer söka medborgarskap i Sverige, enligt Migrationsverkets prognos. En hög andel, runt 85 procent, brukar beviljas.

Samtidigt är det fortfarande oklart när regeringens nya skärpta krav, som Kristersson lyfter i sitt tal, kan börja gälla.

Den utredning som ska titta på krav på minst åtta års vistelsetid i Sverige, krav på egenförsörjning och skarpare krav på hederligt levnadssätt är inte ens tillsatt än. Direktiven ska vara klara i sommar.

Vill kunna återkalla

Frågan om skärpta språkkrav och samhällskunskaper för medborgarskap bereds på Regeringskansliet. Men det är inte känt när den proposition som utlovas i Tidöavtalet kan läggas fram.

Ett svenskt medborgarskap har flera fördelar. Bara svenska medborgare har en absolut rätt att bo och arbeta i Sverige, rösträtt till riksdagsvalen, kan bli invalda i riksdagen och har rätt att jobba som exempelvis polis och yrkesmilitär.

Tidöpartierna har även aviserat att de vill utreda om medborgarskap ska kunna återkallas. För det krävs en grundlagsändring. Inte heller denna utredning har tillsatts.

Anja Haglund/TT

Fakta: Allt fler blir svenska medborgare

Fakta: Allt fler blir svenska medborgare

Antalet som beviljas medborgarskap har ökat.

2023 (tom april): 25 800 personer

2022: 90 000

2021: 86 900

2020: 81 400

2019: 74 900

2018: 61 300

Några av de vanligaste medborgarskapen bland de sökande var Syrien, Somalia och Afghanistan.

Kommande fyra år väntas över 270 000 personer ansöka om svenskt medborgarskap.

Källa: Migrationsverket

Artikeltaggar

Samhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.