Hoppa till huvudinnehållet

BIK-sportchefen om kapprustningen: ”Många lag som inte direkt sparar på krutet”

Publicerad:
Torsten Yngveson, vd och sportchef i BIK Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Torsten Yngveson upplever att BIK har tappat mark gentemot andra klubbar i toppskiktet vad gäller ekonomiska förutsättningar.

– Visionen är att vi ska spela hockey i SHL, men det ska rimma med en ekonomi i balans. Här finns helt klart utmaningar, säger sportchefen i en lång intervju med tidningen.

Flertalet supportrar levde upp rejält på Twitter fredagskvällen 19 maj – samma kväll som BIK Karlskoga presenterade Gustaf Thorells återkomst.

– Det (Twitter) håller jag mig också ifrån. Jag fick väl något mejl från en glad partner. Det är det jag har fått till mig, säger Yngveson med ett skratt.

Hur var spelet bakom värvningen?

– Det var inte så dramatiskt. Erbjudandet om att komma hit har väl varit klargjort rätt så länge från BIK:s sida. Det var inte så att vi plötsligt tyckte att det skulle vara kul om ”Gurra” kom, utan det har funnits i tankarna hela tiden.

– Nu var det saker i Gustafs liv som gjorde att valet föll på BIK Karlskoga. Vad som gjorde att han valde BIK, det är utanför min vetskap. Vi var glada över att vi hade en plats kvar, vi har fyllt på truppen allt eftersom. Det kom lägligt, hans beslut.

Svar om Erik Thorell

Kort efter värvningen av Gustaf Thorell började supportrar, på sociala medier, spekulera i om Yngveson även skulle värva lillebror Erik Thorell.

– Någon av mina kollegor sa det...

Yngveson konstaterar, tyvärr för supportrarna som spekulerade, att Erik Thorell nog inte har för avsikt att spela i hockeyallsvenskan nästa år.

Sportchefen tror i stället att BIK åtminstone kommer att gå på is med sin nuvarande trupp.

– Vi får väl se vad som händer framöver, men jag tror det, säger Yngveson.

– Just nu ligger vi nog lågt. Vi behöver få klarhet i andra saker innan vi bygger vidare.

När du säger klarhet i andra saker, menar du ekonomiska saker då?

– Det är en parameter.

– Vi har tolv forwards plus de tre juniorerna som visade framfötterna i fjol och åtta backar just nu (åtta med Leo Klavhed). Vi känner att vi inte har någon stress.

Förra säsongens J20-kvartett Alexander Jarl Åhlin, Carl Bruhn, Jacob Ringman och Leo Klavhed tränar som konstaterat med BIK tills vidare.

Har du något svar på hur många av dessa ni kan och kommer kontraktera?

– Vi är inte helt klara med hur konkurrenssituationen kommer att se ut. Men vi vill hitta en väldigt bra utveckling för dom – som gynnar BIK Karlskoga också då. Vi ska se till att det blir bra för alla parter.

Juliuz Persson har tidigare berättat om sin speciella situation, med en ihållande orkeslöshet efter sjukdom i kombination med ett kontrakt som nu har gått ut.

– Det är lite oklart. Jag ska träffa honom framöver så får vi väl ta det därifrån, svarar Yngveson på frågan huruvida ”Julle” fortfarande är aktuell eller om han är avskriven.

”Topplagen bara ökar”

Åtta av hockeyallsvenskans fjorton lag – Djurgården, Södertälje, Mora, BIK, Västerås, Björklöven, AIK och Brynäs – har presenterat 19 spelare eller fler.

– Det ser ju ut som att många lag inte direkt sparar på krutet.

Skulle du säga att det här är en historisk satsning för att nå SHL av de hockeyallsvenska klubbarna?

– Ja, kanske... Djurgårdens satsning förra säsongen gick inte heller av för hackor. Det är svårt att jämföra genom åren, men det känns som att topplagen bara ökar och ökar.

Yngveson tippar på att Mora är mest jämförbart med BIK vad gäller ekonomiska förutsättningar.

– Det är inte svårt att räkna ut att Brynäs, Björklöven, Djurgården, Södertälje, AIK och Västerås är före oss där. Det gör att vi automatiskt är i mitten. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: vi har tagit steg från undre halvan till mitten. Men vi har nog tappat mark gentemot topplagen.

Hur kommer det sig?

– Jag har ingen aning, men de måste ha gott om pengar på något sätt.

Vilka är BIK:s sportsliga målsättningar framåt?

– Visionen är att vi ska spela hockey i SHL, men det ska rimma med en ekonomi i balans. Här finns helt klart utmaningar. Vi har dubblat vår spelarbudget senaste fem åren. Så är det ju, men vi har också krav att klara kapitalkrav och vår rörelse ska generera pengar som jag sa. Där finns det gigantiska utmaningar.

Karlskogasonen Simon Bertilsson, som spelade OS 2018, är en av många högmeriterade spelare i Brynäs trupp.
Karlskogasonen Simon Bertilsson, som spelade OS 2018, är en av många högmeriterade spelare i Brynäs trupp. Foto: TOBIAS STERNER

Nyligen degraderade Brynäs har en ”fallskärm” på sju miljoner kronor den här säsongen, enligt en artikel från Sportbladet.

De 19 spelarna i Brynäs trupp har tillsammans gjort 621 NHL-matcher, 18 VM-matcher, fyra OS-matcher och 2 945 SHL-matcher enligt statistiksajten eliteprospects.com.

Hur är det att ha en vision om SHL samtidigt som Brynäs kommer ner med helt andra ekonomiska förutsättningar?

– En vision är ju en vision. Det är ingenting man trycker på en knapp och uppfyller. Framför allt är BIK Karlskogas modell att vi tvingas att försöka vara bättre på andra saker än att ha en dyr spelartrupp.

Hur realistiskt skulle du säga att det är för BIK Karlskoga att ta steget upp just nu?

– Om man bara bedömer storlek och kostnad på spelartrupp är det klart det är svårt, men vi har ju utmanat förut även om vi har varit en bit ifrån. Klickar allt i och diverse... Det har tidigare visat sig att lag med mindre förutsättningar kan gå upp. Vi får se vart de stora drakarna tar sig.

SHL:s ordförande Roger Ekström berättade i slutet av maj att SHL har inlett en utvärdering om en ny ökning av antalet lag i ligan. Detta i en intervju med hockeynews.se.

Har du någon personlig åsikt om en utökning av SHL?

– Nej, det har jag inte.

BIK premiärspelar hemma mot Östersund fredag 22 september. Första träningsmatchen spelas preliminärt hemma mot norska Storhamar tisdag 18 augusti.

BIK Karlskogas trupp

Målvakter: Marcus Hellgren-Smed (kontrakt över 2024–2025), Samuel Jonsson (24–25).

Backar: Stefan Milosevic (24–25), Måns Krämer (23–24), Viktor Lang (23–24), Henrik Larsson (23–24), Alexander Leandersson (23–24), Albert Lyckåsen (23–24), Wilhelm Westlund (23–24).

Forwards: Albin Eriksson (23–24 + ett optionsår), Hampus Plato (23–24 + ett optionsår), Kalle Jellvert (23–24), Viktor Lennartsson (23–24), Simen Andre Edvardsen (23–24), Eskild Bakke Olsen (23–24), Theodor Pistek (23–24), Filip Svenningsson (23–24), Jesper Kokkonen (24–25), Jesper Norbäck (24–25), Gustaf Thorell (24–25 + ett optionsår), Gustaf Franzén (25–26).

* Tidigare juniorerna Alexander Jarl Åhlin, Carl Bruhn, Jacob Ringman och Leo Klavhed tränar med laget tills vidare.

Så vill Yngveson se BIK spela

Från supporterhåll var det stundtals kritik om att ni spelade tråkig hockey förra säsongen... Vad är dina tankar kring det?

– När man står mitt uppe i det har man kanske inte de glasögonen på sig – om man spelar tråkigt eller roligt. Då handlar det om att vinna hockeymatcher. Den åsikten rimmar kanske lite med att vi inte tyckte att vi hade någon fart i offensiven. Jag tycker att vi hamnade i hörnen, petade pucken i rundeln. Vi fick inget ”flow” eller flyt i spelet. Jag är av den uppfattningen att hockey ska gå fort, straffa motståndarna på det sättet. Jag hoppas och tror att vi ska komma tillbaka till det.

Tror du att BIK kommer att spela annorlunda hockey med Dennis Hall än med Karl Helmersson?

– Det tror jag. Det handlar inte bara om att vi har ny tränare, utan mycket nytt i spelartruppen också. Jag har inte räknat på hur många nya, men det känns som vi har mycket nytt i år.

Artikeltaggar

AIKAlexander Jarl ÅhlinBIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagCarl BruhnErik ThorellGustaf ThorellIF BjörklövenIshockeySportTorsten YngvesonTwitter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.