Hoppa till huvudinnehållet

Ny lag tvingar Degerfors kommun att dela upp sitt energibolag

Publicerad:
Peter Lilja, vd Degerfors energi och kommmundirektör i Degerfors Björn Johansson.
Peter Lilja, vd Degerfors energi och kommmundirektör i Degerfors Björn Johansson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vid halvårsskiftet i fjol kom en ny lag som gör att man inom Degerfors energi nu vill göra en omstrukturering och koncernbildning. När frågan behandlades i kommunstyrelsen ville SD organisera det på annat sätt.

De nya reglerna innebär att ett nätföretag inte får bedriva annan verksamhet. Men det kommunägda Degerfors Energi AB har tre övergripande verksamhetsområden bestående av elnät, fjärrvärme och stadsnät.

Samtliga behöver separeras från Degerfors Energi AB, för att möta den nya lagstiftningen, och placeras i egna aktiebolag. Enligt förslaget som kommunstyrelsen skulle ta ställning till, så medför det att en underkoncern skapas där Degerfors Energi AB är moderbolag och där bolagets verksamheter bedrivs i separata dotterbolag.

I kommunstyrelsen ställde man sig bakom att separera alla tre samtidigt, eftersom det kostar så mycket att ta in konsulter.

Ville annat

Sverigedemokraterna ville att det ska organiseras på annat sätt, de yrkade på att nya bolagen läggs direkt under moderbolaget. Men för det fick de inget gehör.

– Det här har varit uppe sen början av året i Degerfors energi och SD har varit med, men de tyckte inte de hade fått information, men det har de, säger kommunstyrelsens vice ordförande Anna Nordqvist (M).

Samtidigt är det nya bolaget för en fjärrvärmeledning mellan Degerfors och Karlskoga under konstruktion.

– Men det gäller tryckstegringar och ledning mellan orterna, flikar kommundirektör Björn Johansson in.

Blir det här en bra lösning för energibolaget?

– Vi har haft PWC som gått in så att vi fått hjälp med vad som är mest effektivt och billigt att göra för Degerfors energi och vår vd är anställd för att göra det som är bäst för bolaget. Så det finns ingen anledning att misstänka att man gjort på något sätt så det blir sämre för Degerfors energi. Jag känner mig trygg med det beslut som tagits, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) sedan kommunstyrelsen ställt sig bakom det som föreslagits.

Avsikten är att det ska vara personunion mellan Degerfors energi och de tre nya bolagen.

Kommunfullmäktige tar det slutgiltiga beslutet och omorganisationen måste vara klar vid årsskiftet.

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBjörn JohanssonDegerforsDegerfors energi ABKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPeter LiljaPolitikSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.