Hoppa till huvudinnehållet

Nyström vill offra sin lön för nästa års budget: ”Alla ska bidra”

Publicerad:
Patrik Nyström, partiföreträdare för Sverigedemokraterna, tycker att alla ska vara med och bidra till nästa års budget.
Patrik Nyström, partiföreträdare för Sverigedemokraterna, tycker att alla ska vara med och bidra till nästa års budget. Foto: Kajsa Juslin

Alla ska dra sitt strå till stacken är Sverigedemokraternas paroll i sitt budgetförslag. Om alliansen i Karlskoga tycker att de storsatsar på socialnämnden med 15 miljoner extra, kontrar SD med ytterligare 10 miljoner.

– Det är kompensation för kostnadsökningar. Socialnämnden får inga ökade medel för det, säger Patrik Nyström (SD), partiföreträdare.

Partiet vill också satsa extra på unga som ramlat mellan stolarna och som har missbruksproblematik. Satsningen är tänkt för de upp till 23 år.

– Insatser försvinner när unga fyller 21, säger Patrik Nyström.

Han förklarar ytterligare:

– Vi vill ha två tjänster som ska jobba förebyggande för att ha kvar de unga i vårt skyddsnät. Vi är beredda på att satsa på våra yngre.

Totalt vill Sverigedemokraterna lägga 25,5 miljoner på socialnämnden för att få bukt med det stora underskottet som de dras med.

Neddragningar

Vare sig alliansen eller socialdemokraterna gör några neddragningar i barn- och utbildningsnämnden för nästa år, men det har SD valt att göra.

– Vi gör en tillfällig effektivisering på 8 miljoner kronor nästa år. Ser man på överskottet nämnden har gjort under flera år stämmer det överens med den summan, menar Patrik Nyström.

Det skulle innebära, när andra poster lagts till och dragits ifrån, att nämnden skulle få 4,4 miljoner kronor mindre 2024.

– Vi tror mycket på vår nya skolchef, Anita Kettunen, och vi tror att hon kan göra mycket nytta, säger Nyström

SD tror att hon kan vara en enande kraft för skolförvaltningen och göra insatser som inte behöver kosta pengar.

De blir utan

I SD:s budgetförslag blir det tydligt att många bäckar små är viktigt, och att alla ska hjälpa till för att ro den stora kommunskutan säkert genom stormen, sämre tider. De har valt att inte lägga några extra pengar till kultur- och fritidsnämnden.

– Alla får dra sitt strå till stacken. Vår prioritet är att få socialnämnden i balans, menar Patrik Nyström.

Men för den sakens skull är det inte kört för Stråkidz, Karlskoga andan eller Rising star som nämnden varnat för kan behöva skrotas om de inte får mer pengar.

– Jag tror att det beror på vilka arbetssätt man har. Man behöver kanske inte ha den administration vi har. Man kan samarbeta över nämnder, ger Nyström som förslag till att frigöra pengar.

En möjlig lösning enligt SD skulle vara att tillfälligt ta pengar från kommunfullmäktiges verksamhetspott.

– Vi är inte negativa till satsningarna på något sätt men det finns andra finansieringssätt. Pengar måste räcka till så mycket mer.

Alla ska bidra

Utöver det vill de också att ta bort moderaternas partiföreträdare då de tycker att de klarar sig med gruppledare och kommunalrådet, Tony Ring. De vill också dra ned på alla partiföreträdares arvoden med 30 procent.

– Jag är beredd på att sänka min lön för att vi alla ska vara med och dra ett strå till stacken. Det skickar en signal att vi som är ansvariga är med och bidrar. Det handlar inte om jättestora siffror men 600 000-700 000 kronor plus cirka 700 000 för partiföreträdaren som tas bort.

Artikeltaggar

BudgetarKarlskogaKommunfullmäktigeNämnderPatrik NyströmPolitikSocialnämnderSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.